グルタミン酸
- 関
- E、glutamate、glutamic、glutamic acid、L-glutamic acid
WordNet
- a salt or ester of glutamic acid
- the 5th letter of the Roman alphabet (同)e
- the 7th letter of the Roman alphabet (同)g
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GLU
- OpenGL Utility Library - OpenGLの補助ライブラリ
- GLU (バンド) - 1990年代初期の音楽バンド。メンバー3人からなる外人バンド。1990年11月3日放送の三宅裕司のいかすバンド天国に出演し仮イカ天キングを獲得。翌週チャレンジャーのJIVE JUNKに勝って正キングとなった。
Glu
- アミノ酸の一種、グルタミン酸(Glutamic acid)の略号。
|
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GLU may refer to:
- OpenGL Utility Library, a computer graphics library
- God Lives Underwater, an industrial rock band
- God Lives Underwater (EP), the first EP released by God Lives Underwater
Glu may refer to:
- Glutamic acid, an amino acid
- Glu Mobile, a publisher of mobile games
glu may refer to:
- glu (software), a free/open source deployment and monitoring automation platform
See also
UpToDate Contents
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English Journal
- The structure features of umami hexapeptides for the T1R1/T1R3 receptor.
- Yu X1, Zhang L2, Miao X1, Li Y1, Liu Y3.
- Food chemistry.Food Chem.2017 Apr 15;221:599-605. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.11.133. Epub 2016 Nov 25.
- Umami is thought to be initiated by binding tastants to G-protein-coupled receptors in taste cells, while the structure and mechanism of the receptors are not clear. In this study, we summarized umami peptides and classified them roughly into two groups: the first group contains dipeptides and tripe
- PMID 27979247
- Effect of calcium-binding peptide from Pacific cod (Gadus macrocephalus) bone on calcium bioavailability in rats.
- Peng Z1, Hou H2, Zhang K1, Li B3.
- Food chemistry.Food Chem.2017 Apr 15;221:373-378. doi: 10.1016/j.foodchem.2016.10.078. Epub 2016 Oct 20.
- Bone collagen peptide with high affinity to Ca was extracted from Pacific cod (Gadus macrocephalus) bone. FTIR spectra of calcium-binding bone collagen peptide showed that band at 3381cm-1 shifted to 3361cm-1, 1455cm-1 moved to 1411cm-1, and amide II became deeper valley, compared with that of bone
- PMID 27979216
- Effects of pectin structure and crosslinking method on the properties of crosslinked pectin nanofibers.
- Cui S1, Yao B2, Gao M3, Sun X4, Gou D5, Hu J6, Zhou Y7, Liu Y8.
- Carbohydrate polymers.Carbohydr Polym.2017 Feb 10;157:766-774. doi: 10.1016/j.carbpol.2016.10.052. Epub 2016 Oct 18.
- We reported crosslinking of electrospun nanofibers of three representative pectins (high-methoxylated, low-methoxylated, low-methoxylated and amidated pectin) and characterization of the crosslinked nanofibers. One mono-crosslinking strategy and two dual-crosslinking strategies were developed. Mono-
- PMID 27987989
Japanese Journal
- Involvement of Val 315 located in the C-terminal region of thermolysin in its expression in Escherichia coli and its thermal stability.
- Kojima Kenji,Nakata Hiroki,Inouye Kuniyo
- Biochimica et biophysica acta -Proteins and Proteomics 1844(2), 330-338, 2014-02
- … Variants with charged (Asp, Glu, Lys, and Arg), bulky (Trp), or small (Gly) amino acids were lower in these characteristics than WT. …
- NAID 120005359199
- Possible role of inter-domain salt bridges in oligopeptidase B from Trypanosoma brucei : critical role of Glu¹⁷² of non-catalytic β-propeller domain in catalytic activity and Glu⁴⁹⁰ of catalytic domain in stability of OPB
- Fukumoto Junki,Ismail Nor Ismaliza Mohd,Kubo Masaki [他]
- The journal of biochemistry 154(5), 465-473, 2013-11
- NAID 40019881433
- Modulation of acceptor specificity of Ruminococcus albus cellobiose phosphorylase through site-directed mutagenesis
- Hamura Ken,Saburi Wataru,Matsui Hirokazu,Mori Haruhide
- Carbohydrate research 379, 21-25, 2013-09-20
- … Cys485, Tyr648, and Glu653 of CBP from Ruminococcus albus, situated at the +1 subsite, were mutated to modulate acceptor specificity. …
- NAID 120005348940
Related Pictures
★リンクテーブル★
[★]
- 英
- amino acid
- 関
- ケト原性アミノ酸、糖原性アミノ酸
定義
- L-アミノ酸、D-アミノ酸がある。一般的に生合成されるポリペプチドはL-アミノ酸を材料としている。D-アミノ酸は細菌が産生し、ごく短いペプチドとして特に、細胞壁に存在する。これはペプチダーゼによる分解を免れるためと言われている。D-アミノ酸を含むポリペプチドは、通常の翻訳経路で生合成されない。(FB.58)
- ケト原性:Leu, Lys
- 糖原性/ケト原性:Ile, Phe, Trp
- 糖原性:Met, Thr, Val, Arg, His
- ArgとHisは成長期に必要
- PriVaTe TIM HALL
一覧
分類
|
極性
|
電荷
|
名前
|
1
|
3
|
糖原性
|
ケトン原性
|
必須アミノ酸
|
分枝アミノ酸
|
|
pK1 α-COOH
|
pK2 α-NH2
|
pKR 側鎖
|
側鎖
|
疎水性アミノ酸
|
無
|
無
|
グリシン
|
G
|
Gly
|
|
|
|
|
|
2.35
|
9.78
|
|
―H
|
無
|
無
|
アラニン
|
A
|
Ala
|
|
|
|
|
|
2.35
|
9.87
|
|
―CH3
|
無
|
無
|
バリン
|
V
|
Val
|
|
|
○
|
○
|
|
2.29
|
9.74
|
|
―CH(CH3)2
|
無
|
無
|
フェニルアラニン
|
F
|
Phe
|
○
|
○
|
○3
|
|
|
2.2
|
9.31
|
|
―○C6H5
|
無
|
無
|
プロリン
|
P
|
Pro
|
|
|
|
|
|
1.95
|
10.64
|
|
αCとNH2の間に ―CH2CH2CH2-
|
無
|
無
|
メチオニン
|
M
|
Met
|
|
|
○2
|
|
|
2.13
|
9.28
|
|
―CH2CH2-S-CH3
|
無
|
無
|
イソロイシン
|
I
|
Ile
|
○
|
○
|
○
|
○
|
|
2.32
|
9.76
|
|
―CH(CH3)CH2CH3
|
無
|
無
|
ロイシン
|
L
|
Leu
|
|
○
|
○
|
○
|
|
2.33
|
9.74
|
|
―CH2CH(CH3)2
|
荷電アミノ酸
|
有
|
酸性
|
アスパラギン酸
|
D
|
Asp
|
|
|
|
|
|
1.99
|
9.9
|
3.9 β-COOH
|
―CH2COOH
|
有
|
酸性
|
グルタミン酸
|
E
|
Glu
|
|
|
|
|
|
2.1
|
9.47
|
4.07 γ-COOH
|
―CH2CH2COOH
|
有
|
塩基性
|
リシン
|
K
|
Lys
|
|
○
|
○
|
|
|
2.16
|
9.06
|
10.54 ε-NH2
|
側鎖のCH2は4つ ―-CH2CH2CH2CH2NH2
|
有
|
塩基性
|
アルギニン
|
R
|
Arg
|
|
|
○1
|
|
|
1.82
|
8.99
|
12.48 グアニジウム基
|
側鎖のCH2は3つ ―CH2CH2CH2-NH-C-(NH2)NH
|
極性アミノ酸
|
有
|
無
|
セリン
|
S
|
Ser
|
|
|
|
|
|
2.19
|
9.21
|
|
―CH2OH
|
有
|
無
|
スレオニン
|
T
|
Thr
|
○
|
○
|
○
|
|
|
2.09
|
9.1
|
|
―CH(CH3)OH
|
有
|
無
|
チロシン
|
Y
|
Tyh
|
○
|
○
|
|
|
|
2.2
|
9.21
|
10.46 フェノール
|
―CH2-φ
|
有
|
塩基性
|
ヒスチジン
|
H
|
His
|
|
|
○
|
|
|
1.8
|
9.33
|
6.04 イミダゾール基
|
―CH2-C3H3N2
|
有
|
無
|
システイン
|
C
|
Cys
|
|
|
|
|
|
1.92
|
10.7
|
8.37 -SH基
|
―CH2-SH
|
有
|
無
|
アスパラギン
|
N
|
Asn
|
|
|
|
|
|
2.14
|
8.72
|
|
―CH2-CO-NH2
|
有
|
無
|
グルタミン
|
Q
|
Gln
|
|
|
|
|
|
2.17
|
9.13
|
|
―CH2-CH2-CO-NH2
|
無
|
無
|
トリプトファン
|
W
|
Trp
|
○
|
○
|
○
|
|
|
2.46
|
9.41
|
|
―Indol ring
|
1 人体で合成できるが、不十分。
|
2 Cysが足らなければ、Metから合成することになる。
|
必須アミノ酸
参考
[★]
- 英
- GABA receptor
- 同
- γ-アミノ酪酸受容体 γ-aminobutyric acid receptor
- 関
- GABA、受容体
生理
種類
- イオンチャネル型。5量体。開口によりCl-が流入→電位依存性Ca2+の開口抑制など
- ベンゾジアゼピン系薬物、バルビツール酸系薬物、エタノールが作用
- 7回膜貫通型
- Gタンパク共役型受容体。Gi/o。
- ①K+の流入↑
- ②Ca2+流入抑制
- 網膜双極細胞のイオンチャネル型受容体
[★]
- 英
- glutamate, glutamic acid, Glu, E
- 同
- α-アミノグルタル酸 2-アミノグルタル酸 2-アミノペンタン二酸 2-aminopentanedioic acid
- 関
- アミノ酸、D-glutamate、L-glutamate
概念
- 極性。酸性。
- 生理活性アミン。4-アミノ酪酸、GABAの材料
- カルボキシル基を有する。
- アラニンの側鎖に-CH2-がつき、さらにカルボキシル基がついた形をしている。
-CH2-CH2-COOH
[★]
L-グルタミン酸
- 関
- D-glutamate、E、Glu、glutamate、glutamic、glutamic acid、L-glutamate
[★]
- 関
- E、Glu、glutamate、glutamic acid、L-glutamic acid
[★]
- 関
- metabotropic glutamate receptor
- 関
- Metabotropic glutamate receptors
[★]
グルコンアセトバクター属
- 関
- Gluconacetobacter liquefaciens
[★]
- 関
- glutamate residue
[★]
- ラ
- Glugea
- 関
- グルゲア属
[★]
アンチモン酸メグルミン
[★]