- 同
- イソロイシン
- 同
- イソロイシン
WordNet
- a large genus of dicotyledonous trees and shrubs of the family Aquifoliaceae that have small flowers and berries (including hollies) (同)genus Ilex
- island in Paris on the Seine
- the 9th letter of the Roman alphabet (同)i
PrepTutorEJDIC
- 『私は』私が
- iodineの化学記号
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出典(authority):フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』「2012/12/29 00:10:54」(JST)
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L-イソロイシン |
|
|
|
別称
2-Amino-3-methylpentanoic acid
|
識別情報 |
CAS登録番号 |
73-32-5 |
PubChem |
791 |
ChemSpider |
6067 |
UNII |
04Y7590D77 |
KEGG |
D00065 |
- CC[C@H](C)[C@@H](C(=O)O)N
|
- InChI=1S/C6H13NO2/c1-3-4(2)5(7)6(8)9/h4-5H,3,7H2,1-2H3,(H,8,9)/t4-,5-/m0/s1
Key: AGPKZVBTJJNPAG-WHFBIAKZSA-N
InChI=1/C6H13NO2/c1-3-4(2)5(7)6(8)9/h4-5H,3,7H2,1-2H3,(H,8,9)/t4-,5-/m0/s1
Key: AGPKZVBTJJNPAG-WHFBIAKZBB
|
特性 |
化学式 |
C6H13NO2 |
モル質量 |
131.17 g mol−1 |
特記なき場合、データは常温(25 °C)・常圧(100 kPa)におけるものである。 |
イソロイシン (isoleucine) はアミノ酸の一種で2-アミノ-3-メチルペンタン酸(2-アミノ-3-メチル吉草酸)のこと。側鎖に sec-ブチル基を持つ。略号は Ile または I。ロイシンの構造異性体である。「アイソリューシン」と英語読みで音訳される。
疎水性アミノ酸に分類される。蛋白質構成アミノ酸の1つで、必須アミノ酸である。糖原性・ケト原性を持つ。
生合成
2-オキソブタン酸からバリンに類似した経路で、各種酵素によって合成される。すなわち、アセト乳酸シンターゼ (EC 2.2.1.6) およびケトール酸レダクトイソメラーゼ (EC 1.1.1.86) によって生成したジヒドロキシカルボン酸が生成する。次にジヒドロキシ酸デヒドラターゼ (EC 4.2.1.9) の作用により脱水を受けて α-ケトカルボン酸となり、これが分枝鎖アミノ酸アミナーゼ (EC 2.6.1.42) でグルタミン酸からアミノ基を受け取り、イソロイシンが生成する。
|
L-イソロイシン (2S,3S) & D-イソロイシン (2R,3R)
|
|
L-allo-イソロイシン (2S,3R) & D-allo-イソロイシン (2R,3S) |
外部リンク
- イソロイシン - 「健康食品」の安全性・有効性情報 (国立健康・栄養研究所)
タンパク質を構成するアミノ酸 |
|
ヒトの必須アミノ酸 |
トリプトファン - リシン - メチオニン - フェニルアラニン - トレオニン - バリン - イソロイシン - ロイシン - ヒスチジン
|
|
ヒトの非必須アミノ酸 |
アラニン - アルギニン - アスパラギン - セリン - アスパラギン酸 - システイン - グルタミン - グルタミン酸 - グリシン - プロリン - チロシン
|
|
語句 |
アミノ酸合成 - アミノ酸の代謝分解 - アミノ酸発酵 - 必須アミノ酸 - ペプチド - コドン - GABA - ケト原性アミノ酸 - 糖原性アミノ酸
|
|
主要な生体物質
ペプチド - アミノ酸 - 核酸 - 炭水化物 - 脂肪酸 - テルペノイド - カロテノイド
テトラピロール - 補因子 - ステロイド - フラボノイド - アルカロイド - ポリケチド - 配糖体 |
|
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Ile may refer to:
- Isoleucine, an amino acid
- Ile, Mozambique, a district in Zambezia Province, Mozambique
- Another name for Ilargi, the moon in Basque mythology
- Occidental language, a planned language also known as Interlingue, ISO 639 language code
See also
- ILE (disambiguation)
- All pages with titles containing "ile"
- All pages with titles containing "île"
UpToDate Contents
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English Journal
- Characterisation of the hydrolytic specificity of Aspergillus niger derived prolyl endoproteinase on bovine β-casein and determination of ACE inhibitory activity.
- Norris R1, Poyarkov A2, O'Keeffe MB1, Fitzgerald RJ3.Author information 1Department of Life Sciences, University of Limerick, Ireland.2Department of Life Sciences, University of Limerick, Ireland; Food for Health Ireland, University of Limerick, Ireland.3Department of Life Sciences, University of Limerick, Ireland; Food for Health Ireland, University of Limerick, Ireland. Electronic address: dick.fitzgerald@ul.ie.AbstractThe hydrolytic specificity of Aspergillus niger prolyl endoproteinase (An-PEP) on purified β-casein (β-CN) was assessed. This analysis confirmed cleavage at the C-terminal side of Pro residues. An-PEP also had the ability to cleave at the C-terminal side of Ala, Glu, Gly, Ser, Lys and Leu. Incubation of purified β-CN with An-PEP resulted in the generation of highly potent angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitory hydrolysates. The most potent hydrolysate was obtained after 24h incubation (ACE IC50=16.41±6.06μg/mL). Fourteen β-CN derived C-terminal Pro-containing di-, tri, and tetrapeptides which were predicted in silico to be released following An-PEP hydrolysis or which were detected by ultra-performance liquid chromatography-mass spectrometry (UPLC-MS/MS) in the 24h hydrolysate were synthesised and characterised for their ACE inhibitory activity. The most potent inhibitory peptides were Ile-Gln-Ala (β-CN f187-189) and Val-Glu-Pro (β-CN f116-118) having ACE IC50 values of 32.9±9.2 and 63.7±12.0μM, respectively. The hydrolysates generated appear to have the most potent ACE IC50 values reported for a food derived hydrolysate to date.
- Food chemistry.Food Chem.2014 Aug 1;156:29-36. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.01.056. Epub 2014 Jan 27.
- The hydrolytic specificity of Aspergillus niger prolyl endoproteinase (An-PEP) on purified β-casein (β-CN) was assessed. This analysis confirmed cleavage at the C-terminal side of Pro residues. An-PEP also had the ability to cleave at the C-terminal side of Ala, Glu, Gly, Ser, Lys and Leu. Incubat
- PMID 24629934
- Identification of peptides from soybean protein, glycinin, possessing suppression of intracellular Ca2+ concentration in vascular smooth muscle cells.
- Kumrungsee T1, Wang ZQ1, Matsumura S1, Saiki T1, Tanaka M1, Matsui T2.Author information 1Department of Bioscience and Biotechnology, Division of Bioresource and Bioenvironmental Sciences, Faculty of Agriculture, Graduated School of Kyushu University, 6-10-1 Hakozaki, Fukuoka 812-8581, Japan.2Department of Bioscience and Biotechnology, Division of Bioresource and Bioenvironmental Sciences, Faculty of Agriculture, Graduated School of Kyushu University, 6-10-1 Hakozaki, Fukuoka 812-8581, Japan. Electronic address: tmatsui@agr.kyushu-u.ac.jp.AbstractIn this study, we challenged to identify vasoactive peptides in soybean 11S glycinin hydrolysate by thermolysin to regulate intracellular Ca(2+) concentration ([Ca(2+)]i) that can induce constrictive vascular tension. As a function of the inhibition of elevated [Ca(2+)]i by 10 μM angiotensin (Ang) II in vascular smooth muscle cells (VSMCs), eleven peptides were successfully identified from the hydrolysate, among which His-Gly-Lys exhibited the most potent inhibition against [Ca(2+)]i elevation in Ang II-stimulated VSMCs (inhibition at 300 μM: 46.5±8.0% vs. control). The biological capacity of His-Gly-Lys analogues as an [Ca(2+)]i inhibitor was also proven when His-Lys and His-Gly-Arg elicited a significant reduction in [Ca(2+)]i. In contrast, less reduction of [Ca(2+)]i by His-Gly-Ile and His-(3-methyl)-Gly-Lys indicated the importance of the imino proton in His, along with basic amino acids positioned at C-terminal for the effect.
- Food chemistry.Food Chem.2014 Jun 1;152:218-24. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.11.143. Epub 2013 Dec 1.
- In this study, we challenged to identify vasoactive peptides in soybean 11S glycinin hydrolysate by thermolysin to regulate intracellular Ca(2+) concentration ([Ca(2+)]i) that can induce constrictive vascular tension. As a function of the inhibition of elevated [Ca(2+)]i by 10 μM angiotensin (Ang)
- PMID 24444929
- Anti-inflammatory cyclopeptides from exocarps of sugar-apples.
- Wu P1, Wu M1, Xu L1, Xie H1, Wei X2.Author information 1Key Laboratory of Plant Resources Conservation and Sustainable Utilization, South China Botanical Garden, Chinese Academy of Sciences, Xingke Road 723, Tianhe District, Guangzhou 510650, People's Republic of China.2Key Laboratory of Plant Resources Conservation and Sustainable Utilization, South China Botanical Garden, Chinese Academy of Sciences, Xingke Road 723, Tianhe District, Guangzhou 510650, People's Republic of China. Electronic address: wxy@scbg.ac.cn.AbstractTwo new cyclic peptides, fanlizhicyclopeptide A, cyclo(Pro(1)-Pro(2)-Tyr(3)-Leu(4)-Pro(5)-Gly(6)-Val(7)) (1), and fanlizhicyclopeptide B, cyclo(Pro(1)-Ile(2)-Tyr(3)-Ala(4)-Gly(5)) (2), were isolated along with six known kaurane diterpenoids and a known clovane sesquiterpene from the exocarps of sugar-apples, the fruit of Annona squamosa. Their structures were elucidated by ESI MS/MS experiments, 1D and 2D NMR data and chemical degradation. In the anti-inflammatory assay, both 1 and 2 showed in vitro inhibitory effects on the production of pro-inflammatory cytokines, TNF-α and IL-6, in LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages.
- Food chemistry.Food Chem.2014 Jun 1;152:23-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2013.11.100. Epub 2013 Nov 28.
- Two new cyclic peptides, fanlizhicyclopeptide A, cyclo(Pro(1)-Pro(2)-Tyr(3)-Leu(4)-Pro(5)-Gly(6)-Val(7)) (1), and fanlizhicyclopeptide B, cyclo(Pro(1)-Ile(2)-Tyr(3)-Ala(4)-Gly(5)) (2), were isolated along with six known kaurane diterpenoids and a known clovane sesquiterpene from the exocarps of suga
- PMID 24444902
Japanese Journal
- Magnetoresistivity of a Weakly-Screened, Low-Density, Two-Dimensional Electron Liquid
- Karakurt Ismail,Dahm Arnold J.
- J Phys Soc Jpn 82(7), 074704-074704-4, 2013-07-15
- We probe the strength of electron--electron interactions at intermediate magnetic fields in the classical regime using magnetoconductivity measurements of two-dimensional, non-degenerate electrons on …
- NAID 150000107715
- 佐藤 千鶴,松浦 英幸
- 植物の生長調節 48(1), 93-101, 2013-05-31
- … Using deuterium-labeled analogs, we investigated the systemic transport of jasmonoyl isoleucine (JA-Ile) in response to leaf wounding in tobacco (Nicotiana tabacum) and tomato (Solanum lycopersicum) plants. … It was found that de novo synthesized JA-Ile responded to wound damages was transported to induce JA-mediated wound response in healthy systemic organ. …
- NAID 110009615974
- マレショセ隊員ギヨットのパリ住民データベース構想とポリス改革
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- amino acid
- 関
- ケト原性アミノ酸、糖原性アミノ酸
定義
- L-アミノ酸、D-アミノ酸がある。一般的に生合成されるポリペプチドはL-アミノ酸を材料としている。D-アミノ酸は細菌が産生し、ごく短いペプチドとして特に、細胞壁に存在する。これはペプチダーゼによる分解を免れるためと言われている。D-アミノ酸を含むポリペプチドは、通常の翻訳経路で生合成されない。(FB.58)
- ケト原性:Leu, Lys
- 糖原性/ケト原性:Ile, Phe, Trp
- 糖原性:Met, Thr, Val, Arg, His
- ArgとHisは成長期に必要
- PriVaTe TIM HALL
一覧
分類
|
極性
|
電荷
|
名前
|
1
|
3
|
糖原性
|
ケトン原性
|
必須アミノ酸
|
分枝アミノ酸
|
|
pK1 α-COOH
|
pK2 α-NH2
|
pKR 側鎖
|
側鎖
|
疎水性アミノ酸
|
無
|
無
|
グリシン
|
G
|
Gly
|
|
|
|
|
|
2.35
|
9.78
|
|
―H
|
無
|
無
|
アラニン
|
A
|
Ala
|
|
|
|
|
|
2.35
|
9.87
|
|
―CH3
|
無
|
無
|
バリン
|
V
|
Val
|
|
|
○
|
○
|
|
2.29
|
9.74
|
|
―CH(CH3)2
|
無
|
無
|
フェニルアラニン
|
F
|
Phe
|
○
|
○
|
○3
|
|
|
2.2
|
9.31
|
|
―○C6H5
|
無
|
無
|
プロリン
|
P
|
Pro
|
|
|
|
|
|
1.95
|
10.64
|
|
αCとNH2の間に ―CH2CH2CH2-
|
無
|
無
|
メチオニン
|
M
|
Met
|
|
|
○2
|
|
|
2.13
|
9.28
|
|
―CH2CH2-S-CH3
|
無
|
無
|
イソロイシン
|
I
|
Ile
|
○
|
○
|
○
|
○
|
|
2.32
|
9.76
|
|
―CH(CH3)CH2CH3
|
無
|
無
|
ロイシン
|
L
|
Leu
|
|
○
|
○
|
○
|
|
2.33
|
9.74
|
|
―CH2CH(CH3)2
|
荷電アミノ酸
|
有
|
酸性
|
アスパラギン酸
|
D
|
Asp
|
|
|
|
|
|
1.99
|
9.9
|
3.9 β-COOH
|
―CH2COOH
|
有
|
酸性
|
グルタミン酸
|
E
|
Glu
|
|
|
|
|
|
2.1
|
9.47
|
4.07 γ-COOH
|
―CH2CH2COOH
|
有
|
塩基性
|
リシン
|
K
|
Lys
|
|
○
|
○
|
|
|
2.16
|
9.06
|
10.54 ε-NH2
|
側鎖のCH2は4つ ―-CH2CH2CH2CH2NH2
|
有
|
塩基性
|
アルギニン
|
R
|
Arg
|
|
|
○1
|
|
|
1.82
|
8.99
|
12.48 グアニジウム基
|
側鎖のCH2は3つ ―CH2CH2CH2-NH-C-(NH2)NH
|
極性アミノ酸
|
有
|
無
|
セリン
|
S
|
Ser
|
|
|
|
|
|
2.19
|
9.21
|
|
―CH2OH
|
有
|
無
|
スレオニン
|
T
|
Thr
|
○
|
○
|
○
|
|
|
2.09
|
9.1
|
|
―CH(CH3)OH
|
有
|
無
|
チロシン
|
Y
|
Tyh
|
○
|
○
|
|
|
|
2.2
|
9.21
|
10.46 フェノール
|
―CH2-φ
|
有
|
塩基性
|
ヒスチジン
|
H
|
His
|
|
|
○
|
|
|
1.8
|
9.33
|
6.04 イミダゾール基
|
―CH2-C3H3N2
|
有
|
無
|
システイン
|
C
|
Cys
|
|
|
|
|
|
1.92
|
10.7
|
8.37 -SH基
|
―CH2-SH
|
有
|
無
|
アスパラギン
|
N
|
Asn
|
|
|
|
|
|
2.14
|
8.72
|
|
―CH2-CO-NH2
|
有
|
無
|
グルタミン
|
Q
|
Gln
|
|
|
|
|
|
2.17
|
9.13
|
|
―CH2-CH2-CO-NH2
|
無
|
無
|
トリプトファン
|
W
|
Trp
|
○
|
○
|
○
|
|
|
2.46
|
9.41
|
|
―Indol ring
|
1 人体で合成できるが、不十分。
|
2 Cysが足らなければ、Metから合成することになる。
|
必須アミノ酸
参考
[★]
- 英
- isoleucine L-isoleucine Ile I
- 関
- アミノ酸
CH3
|
-CH-CH2-CH3
[★]
- ラ
- Ilex
- 関
- セイヨウヒイラギ、モチノキ科、イレクス属、モチノキ属
[★]
- 関
- isoleucine residue
[★]
- 関
- tRNAIle
[★]