バリン
- 関
- L-valine、V、Val
WordNet
- an essential amino acid found in proteins; important for growth in children and nitrogen balance in adults
- the 22nd letter of the Roman alphabet (同)v
PrepTutorEJDIC
- vanadium の化学記号
Wikipedia preview
出典(authority):フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』「2016/07/01 02:54:18」(JST)
[Wiki ja表示]
|
「Val」はこの項目へ転送されています。その他の用法については「Val (曖昧さ回避)」をご覧ください。 |
|
この項目では、化合物について説明しています。アーサー王伝説の人物については「ベイリン」を、マレーシアの町については「バリン (マレーシア)」をご覧ください。 |
バリン |
|
|
|
別称
2-amino-3-methylbutanoic acid
|
識別情報 |
CAS登録番号 |
516-06-3 (DL-体), 72-18-4 (L-体), 640-68-6 (D-体) |
PubChem |
1182 |
ChemSpider |
6050 |
UNII |
4CA13A832H |
日化辞番号 |
J44.290I (DL-体)
J9.179K (L-体)
J9.198G (D-体) |
EINECS番号 |
208-220-0 |
KEGG |
C16436 (DL-体)
C00183 (L-体)
D00039 (L-体医薬品)
C06417 (D-体) |
ChEMBL |
CHEMBL43068 |
|
- InChI=1S/C5H11NO2/c1-3(2)4(6)5(7)8/h3-4H,6H2,1-2H3,(H,7,8)/t4-/m0/s1
Key: KZSNJWFQEVHDMF-BYPYZUCNSA-N
InChI=1/C5H11NO2/c1-3(2)4(6)5(7)8/h3-4H,6H2,1-2H3,(H,7,8)/t4-/m0/s1
Key: KZSNJWFQEVHDMF-BYPYZUCNBW
|
特性[2] |
化学式 |
C5H11NO2 |
モル質量 |
117.15 g mol−1 |
密度 |
1.316 g/cm3 |
融点 |
298 °C(分解)
|
水への溶解度 |
soluble |
酸解離定数 pKa |
2.32 (カルボキシル基), 9.62 (アミノ基)[1] |
特記なき場合、データは常温 (25 °C)・常圧 (100 kPa) におけるものである。 |
バリン(valine、略称:ValまたはV[3]) は、α-アミノ酸の1種で、側鎖にイソプロピル基を持つ。示性式はHO2CCH(NH2)CH(CH3)2。2-アミノイソ吉草酸とも呼ばれる。吉草根(valerian, セイヨウカノコソウの根)が名前の由来である。
ロイシンやイソロイシンと同様に、疎水性アミノ酸、非極性側鎖アミノ酸に分類される。L-バリンは20のタンパク質を構成するアミノ酸のうちの1つで、必須アミノ酸である。コドンはGUU、GUC、GUAとGUGがある。無極性物質である。糖原性を持つ。
鎌状赤血球症は、ヘモグロビン中で親水性アミノ酸であるグルタミン酸がバリンに置き換わることによって折りたたみ構造に変化が起きることが原因である。
目次
- 1 構造
- 2 利用
- 3 生合成
- 4 合成
- 5 出典
- 6 外部リンク
構造
IUPACによると、カルボキシ基に結合している炭素原子を1として4や4'の炭素原子にメチル基が結合している[4]。2位の炭素は不斉炭素となっており、光学異性体が存在する。
利用
バリンを多く含む食品として、カッテージチーズ、魚、鶏肉、牛肉、ラッカセイ、ゴマ、レンズマメが挙げられる。
タバコ製造業の上位5社の1994年の報告によると、バリンは紙巻タバコへの599の添加物のうちの1つである。他の添加物と同様、添加の目的は明らかにされていない。
生合成
植物で、解糖系の中間体であるピルビン酸から、アセト乳酸シンターゼ (EC 4.1.3.18 = EC 2.2.1.6)、ケトール酸レダクトイソメラーゼ (EC 1.1.1.86)、ジヒドロキシ酸デヒドラターゼ (EC 4.1.2.9) の作用により合成される 中間体のα-ケトイソ吉草酸が、ロイシンアミノトランスフェラーゼ (EC 2.6.1.6) の作用によりグルタミン酸からのアミノ基転移を受けて合成される。最初の部分の過程はロイシンの合成と同じである[5]。
- EC 4.1.3.18: ピルビン酸 → 2-アセト乳酸 + CO2
- EC 1.1.1.86: 2-アセト乳酸 + NADPH + H+ → 2,3-ジヒドロキシイソ吉草酸 + NADP+
- EC 4.1.2.9: 2,3-ジヒドロキシイソ吉草酸→ 2-オキソイソ吉草酸 + H2O
- EC 2.6.1.6: 2-オキソイソ吉草酸 + L-グルタミン酸 → L-バリン + 2-オキソグルタル酸
この反応に関わる酵素には次のようなものがある。
- アセト乳酸シンターゼ(英語版)
- アセトヒドロキシ酸イソメロリダクターゼ
- ジヒドロキシ酸デヒドラターゼ(英語版)
- バリンアミノ基転移酵素
合成
ラセミ体のバリンはイソ吉草酸のブロモ化とそれに続く、α-ブロモ体のアミノ化反応によって合成できる[6]。
HO2CCH2CH(CH3)2 + Br2 → HO2CCHBrCH(CH3)2 + HBr
HO2CCHBrCH(CH3)2 + 2 NH3 → HO2CCH(NH2)CH(CH3)2 + NH4Br
出典
- ^ Dawson, R.M.C., et al., Data for Biochemical Research, Oxford, Clarendon Press, 1959.
- ^ Weast, Robert C., ed. (1981), CRC Handbook of Chemistry and Physics (62nd ed.), Boca Raton, FL: CRC Press, p. C-569, ISBN 0-8493-0462-8 .
- ^ “Nomenclature and symbolism for amino acids and peptides (IUPAC-IUB Recommendations 1983)”, Pure Appl. Chem. 56 (5): 595–624, (1984), doi:10.1351/pac198456050595 .
- ^ Jones, J. H., ed (1985). Amino Acids, Peptides and Proteins. Specialist Periodical Reports. 16. ロンドン: 王立化学会. p. 389. ISBN 978-0-85186-144-9.
- ^ Lehninger, Albert L.; Nelson, David L.; Cox, Michael M. (2000), Principles of Biochemistry (3rd ed.), New York: W. H. Freeman, ISBN 1-57259-153-6 .
- ^ Marvel, C. S. (1940), “dl-Valine”, Org. Synth. 20: 106, http://www.orgsyn.org/orgsyn/orgsyn/prepContent.asp?prep=CV3P0848 ; Coll. Vol. 3: 848 ..
外部リンク
- バリン - 「健康食品」の安全性・有効性情報 (国立健康・栄養研究所)
- Valine MS Spectrum(英語)
- Isoleucine and valine biosynthesis(英語)
タンパク質を構成するアミノ酸 |
|
主なトピック |
|
|
|
特性 |
脂肪族
|
- 分枝鎖アミノ酸 (バリン
- イソロイシン
- ロイシン)
- メチオニン
- アラニン
- プロリン
- グリシン
|
|
芳香族
|
- フェニルアラニン
- チロシン
- トリプトファン
- ヒスチジン
|
|
極性なし
|
|
|
正電荷 (pKa)
|
- リシン (≈10.8)
- アルギニン (≈12.5)
- ヒスチジン (≈6.1)
|
|
負電荷 (pKa)
|
- アスパラギン酸 (≈3.9)
- グルタミン酸 (≈4.1)
- システイン (≈8.3)
- チロシン (≈10.1)
|
|
|
分類 |
- 必須アミノ酸
- ケト原性アミノ酸
- 糖原性アミノ酸
- タンパク質を構成しないアミノ酸(英語版)
|
|
- 主要な生体物質
- 炭水化物
- アルコール
- 糖タンパク質
- 配糖体
- 脂質
- エイコサノイド
- 脂肪酸/脂肪酸の代謝中間体
- リン脂質
- スフィンゴ脂質
- ステロイド
- 核酸
- 核酸塩基
- ヌクレオチド代謝中間体
- タンパク質
- タンパク質を構成するアミノ酸/アミノ酸の代謝中間体
- テトラピロール
- ヘムの代謝中間体
|
|
[Wiki en表示]
Valine
|
Names |
IUPAC name
Valine
|
Other names
2-amino-3-methylbutanoic acid
|
Identifiers |
CAS Number
|
516-06-3 Y
72-18-4 (L-isomer) Y
640-68-6 (D-isomer) Y |
ChEBI |
CHEBI:57762 Y |
ChEMBL |
ChEMBL43068 Y |
ChemSpider |
6050 Y |
DrugBank |
DB00161 Y |
EC Number |
208-220-0 |
IUPHAR/BPS
|
4794 |
Jmol 3D model |
Interactive image |
KEGG |
D00039 Y |
PubChem |
1182 |
UNII |
4CA13A832H Y |
InChI
-
InChI=1S/C5H11NO2/c1-3(2)4(6)5(7)8/h3-4H,6H2,1-2H3,(H,7,8)/t4-/m0/s1 Y
Key: KZSNJWFQEVHDMF-BYPYZUCNSA-N Y
-
InChI=1/C5H11NO2/c1-3(2)4(6)5(7)8/h3-4H,6H2,1-2H3,(H,7,8)/t4-/m0/s1
Key: KZSNJWFQEVHDMF-BYPYZUCNBW
|
|
Properties[2] |
Chemical formula
|
C5H11NO2 |
Molar mass |
117.15 g·mol−1 |
Density |
1.316 g/cm3 |
Melting point |
298 °C (568 °F; 571 K) (decomposition) |
Solubility in water
|
soluble |
Acidity (pKa) |
2.32 (carboxyl), 9.62 (amino)[1] |
Supplementary data page |
Structure and
properties
|
Refractive index (n),
Dielectric constant (εr), etc. |
Thermodynamic
data
|
Phase behaviour
solid–liquid–gas |
Spectral data
|
UV, IR, NMR, MS |
Y verify (what is YN ?) |
Infobox references |
|
|
Valine (abbreviated as Val or V) encoded by the codons GUU, GUC, GUA, and GUG is an α-amino acid that is used in the biosynthesis of proteins. It contains an α-amino group (which is in the protonated −NH3+ form under biological conditions), an α-carboxylic acid group (which is in the deprotonated −COO− form under biological conditions), and a side chain isopropyl variable group, classifying it as a non-polar amino acid. It is essential in humans, meaning the body cannot synthesize it and thus it must be obtained from the diet. Human dietary sources are any proteinaceous foods such as meats, dairy products, soy products, beans and legumes.
Along with leucine and isoleucine, valine is a branched-chain amino acid. In sickle-cell disease, valine substitutes for the hydrophilic amino acid glutamic acid in β-globin. Because valine is hydrophobic, the hemoglobin is prone to abnormal aggregation.
Contents
- 1 History and etymology
- 2 Nomenclature
- 3 Biosynthesis
- 4 Synthesis
- 5 See also
- 6 References
- 7 External links
History and etymology
Valine was first isolated from casein in 1901 by Emil Fischer.[3] The name valine comes from valeric acid, which in turn is named after the plant valerian due to the presence of the acid in the roots of the plant.[4][5]
Nomenclature
According to IUPAC, carbon atoms forming valine are numbered sequentially starting from 1 denoting the carboxyl carbon, whereas 4 and 4' denote the two terminal methyl carbons.[6]
Biosynthesis
Valine is an essential amino acid, hence it must be ingested, usually as a component of proteins. It is synthesized in plants via several steps starting from pyruvic acid. The initial part of the pathway also leads to leucine. The intermediate α-ketoisovalerate undergoes reductive amination with glutamate. Enzymes involved in this biosynthesis include:[7]
- Acetolactate synthase (also known as acetohydroxy acid synthase)
- Acetohydroxy acid isomeroreductase
- Dihydroxyacid dehydratase
- Valine aminotransferase
Synthesis
Racemic valine can be synthesized by bromination of isovaleric acid followed by amination of the α-bromo derivative[8]
- HO2CCH2CH(CH3)2 + Br2 → HO2CCHBrCH(CH3)2 + HBr
- HO2CCHBrCH(CH3)2 + 2 NH3 → HO2CCH(NH2)CH(CH3)2 + NH4Br
See also
References
- ^ Dawson, R.M.C., et al., Data for Biochemical Research, Oxford, Clarendon Press, 1959.
- ^ Weast, Robert C., ed. (1981). CRC Handbook of Chemistry and Physics (62nd ed.). Boca Raton, FL: CRC Press. p. C-569. ISBN 0-8493-0462-8.
- ^ "valine". Encyclopaedia Britannica Online. Retrieved 2015-12-06.
- ^ "valine". Merriam-Webster Online Dictionary. Retrieved 2015-12-06.
- ^ "valeric acid". Merriam-Webster Online Dictionary. Retrieved 2015-12-06.
- ^ Jones, J. H., ed. (1985). Amino Acids, Peptides and Proteins. Specialist Periodical Reports 16. London: Royal Society of Chemistry. p. 389. ISBN 978-0-85186-144-9.
- ^ Lehninger, Albert L.; Nelson, David L.; Cox, Michael M. (2000), Principles of Biochemistry (3rd ed.), New York: W. H. Freeman, ISBN 1-57259-153-6 .
- ^ Marvel, C. S. (1940). "dl-Valine". Org. Synth. 20: 106. ; Coll. Vol. 3, p. 848 .
External links
- Valine MS Spectrum
- Isoleucine and valine biosynthesis
- Valine's relationship to prions
The encoded amino acid
|
|
General topics |
- Protein
- Peptide
- Genetic code
|
|
|
By properties |
Aliphatic
|
- Branched-chain amino acids (Valine
- Isoleucine
- Leucine)
- Methionine
- Alanine
- Proline
- Glycine
|
|
Aromatic
|
- Phenylalanine
- Tyrosine
- Tryptophan
- Histidine
|
|
Polar, uncharged
|
- Asparagine
- Glutamine
- Serine
- Threonine
|
|
Positive charge (pKa)
|
- Lysine (≈10.8)
- Arginine (≈12.5)
- Histidine (≈6.1)
|
|
Negative charge (pKa)
|
- Aspartic acid (≈3.9)
- Glutamic acid (≈4.1)
- Cysteine (≈8.3)
- Tyrosine (≈10.1)
|
|
|
Other classifications |
- Essential amino acid
- Ketogenic amino acid
- Glucogenic amino acid
- Non-proteinogenic amino acid
|
|
Amino acid metabolism metabolic intermediates
|
|
K→acetyl-CoA |
lysine→
|
- Saccharopine
- Allysine
- α-Aminoadipic acid
- α-Ketoadipate
- Glutaryl-CoA
- Glutaconyl-CoA
- Crotonyl-CoA
- β-Hydroxybutyryl-CoA
|
|
leucine→
|
- α-Ketoisocaproic acid
- β-hydroxy β-methylbutyrate
- Isovaleryl-CoA
- 3-Methylcrotonyl-CoA
- 3-Methylglutaconyl-CoA
- HMG-CoA
|
|
tryptophan→alanine→
|
- N'-Formylkynurenine
- Kynurenine
- Anthranilic acid
- 3-Hydroxykynurenine
- 3-Hydroxyanthranilic acid
- 2-Amino-3-carboxymuconic semialdehyde
- 2-Aminomuconic semialdehyde
- 2-Aminomuconic acid
- Glutaryl-CoA
|
|
|
G |
G→pyruvate→citrate
|
glycine→serine→
|
- glycine→creatine: Glycocyamine
- Phosphocreatine
- Creatinine
|
|
|
G→glutamate→
α-ketoglutarate
|
histidine→
|
- Urocanic acid
- Imidazol-4-one-5-propionic acid
- Formiminoglutamic acid
- Glutamate-1-semialdehyde
|
|
proline→
|
- 1-Pyrroline-5-carboxylic acid
|
|
arginine→
|
- Agmatine
- Ornithine
- Cadaverine
- Putrescine
|
|
other
|
- cysteine+glutamate→glutathione: γ-Glutamylcysteine
|
|
|
G→propionyl-CoA→
succinyl-CoA
|
valine→
|
- α-Ketoisovaleric acid
- Isobutyryl-CoA
- Methacrylyl-CoA
- 3-Hydroxyisobutyryl-CoA
- 3-Hydroxyisobutyric acid
- 2-Methyl-3-oxopropanoic acid
|
|
isoleucine→
|
- 2,3-Dihydroxy-3-methylpentanoic acid
- 2-Methylbutyryl-CoA
- Tiglyl-CoA
- 2-Methylacetoacetyl-CoA
|
|
methionine→
|
- generation of homocysteine: S-Adenosyl methionine
- S-Adenosyl-L-homocysteine
- Homocysteine
- conversion to cysteine: Cystathionine
- alpha-Ketobutyric acid+Cysteine
|
|
threonine→
|
|
|
propionyl-CoA→
|
|
|
|
G→fumarate
|
phenylalanine→tyrosine→
|
- 4-Hydroxyphenylpyruvic acid
- Homogentisic acid
- 4-Maleylacetoacetic acid
|
|
|
G→oxaloacetate
|
|
|
|
Other |
|
|
UpToDate Contents
全文を閲覧するには購読必要です。 To read the full text you will need to subscribe.
English Journal
- RP-HPLC method using 6-aminoquinolyl-N-hydroxysuccinimidyl carbamate incorporated with normalization technique in principal component analysis to differentiate the bovine, porcine and fish gelatins.
- Azilawati MI1, Hashim DM1, Jamilah B1, Amin I2.
- Food chemistry.Food Chem.2015 Apr 1;172:368-76. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.09.093. Epub 2014 Sep 28.
- The amino acid compositions of bovine, porcine and fish gelatin were determined by amino acid analysis using 6-aminoquinolyl-N-hydroxysuccinimidyl carbamate as derivatization reagent. Sixteen amino acids were identified with similar spectral chromatograms. Data pre-treatment via centering and transf
- PMID 25442566
- The Src homology 3 binding domain is required for lysophosphatidic acid 3 receptor-mediated cellular viability in melanoma cells.
- Jia W1, Tran SK1, Ruddick CA1, Murph MM2.
- Cancer letters.Cancer Lett.2015 Jan 28;356(2 Pt B):589-96. doi: 10.1016/j.canlet.2014.10.001. Epub 2014 Oct 7.
- The LPA3 receptor is a G protein-coupled receptor that binds extracellular lysophosphatidic acid and mediates intracellular signaling cascades. Although we previously reported that receptor inhibition using siRNA or chemical inhibition obliterates the viability of melanoma cells, the mechanism was u
- PMID 25304369
- l-Valine derived chiral N-sulfinamides as effective organocatalysts for the asymmetric hydrosilylation of N-alkyl and N-aryl protected ketimines.
- Wang C1, Wu X, Zhou L, Sun J.
- Organic & biomolecular chemistry.Org Biomol Chem.2015 Jan 14;13(2):577-82. doi: 10.1039/c4ob01257g. Epub 2014 Nov 7.
- l-Valine derived N-sulfinamides have been developed as efficient enantioselective Lewis basic organocatalysts for the asymmetric reduction of N-aryl and N-alkyl ketimines with trichlorosilane. Catalyst 3c afforded up to 99% yield and 96% ee in the reduction of N-alkyl ketimines and up to 98% yield a
- PMID 25380100
Japanese Journal
- Construction of an Artificial Pathway for Isobutanol Biosynthesis in the Cytosol of Saccharomyces cerevisiae
- MATSUDA Fumio,KONDO Takashi,IDA Kengo [他]
- Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 76(11), 2139-2141, 2012-11-00
- NAID 40019498989
- EFFECT OF GERMINATED SOY FLOUR ON THE SENSORY ACCEPTABILITY OF SOY-WHEAT COMPOSITE BREAD
- Malomo Olu,Ogunmoyela O. A. B.,Oluwajoba S. O. [他]
- Asian journal of natural and applied sciences 1(3), 91-106, 2012-09-00
- NAID 40019544034
- 酢酸菌Gluconacetobacter europaeusによる分岐鎖アミノ酸の生産
- 赤坂 直紀,佐古田 久雄,藤原 伸介
- 生物工学会誌 : seibutsu-kogaku kaishi 90(7), 374-380, 2012-07-25
- 比較ゲノム解析からGluconacetobacter europaeusには分岐鎖アミノ酸(BCAA,バリン,イソロイシンおよびロイシン)の生合成経路が存在し,過剰生産を抑制するフィードバック制御機構の存在が推測された.本研究ではバリンのアナログであるα-アミノ酪酸(ABA)の耐性株を作出することで,本菌のBCAA蓄積の可能性を検証した.食酢発酵液より単離されたGa. europaeus M011 …
- NAID 110009480331
Related Pictures
★リンクテーブル★
[★]
- 英
- amino acid
- 関
- ケト原性アミノ酸、糖原性アミノ酸
定義
- L-アミノ酸、D-アミノ酸がある。一般的に生合成されるポリペプチドはL-アミノ酸を材料としている。D-アミノ酸は細菌が産生し、ごく短いペプチドとして特に、細胞壁に存在する。これはペプチダーゼによる分解を免れるためと言われている。D-アミノ酸を含むポリペプチドは、通常の翻訳経路で生合成されない。(FB.58)
- ケト原性:Leu, Lys
- 糖原性/ケト原性:Ile, Phe, Trp
- 糖原性:Met, Thr, Val, Arg, His
- ArgとHisは成長期に必要
- PriVaTe TIM HALL
一覧
分類
|
極性
|
電荷
|
名前
|
1
|
3
|
糖原性
|
ケトン原性
|
必須アミノ酸
|
分枝アミノ酸
|
|
pK1 α-COOH
|
pK2 α-NH2
|
pKR 側鎖
|
側鎖
|
疎水性アミノ酸
|
無
|
無
|
グリシン
|
G
|
Gly
|
|
|
|
|
|
2.35
|
9.78
|
|
―H
|
無
|
無
|
アラニン
|
A
|
Ala
|
|
|
|
|
|
2.35
|
9.87
|
|
―CH3
|
無
|
無
|
バリン
|
V
|
Val
|
|
|
○
|
○
|
|
2.29
|
9.74
|
|
―CH(CH3)2
|
無
|
無
|
フェニルアラニン
|
F
|
Phe
|
○
|
○
|
○3
|
|
|
2.2
|
9.31
|
|
―○C6H5
|
無
|
無
|
プロリン
|
P
|
Pro
|
|
|
|
|
|
1.95
|
10.64
|
|
αCとNH2の間に ―CH2CH2CH2-
|
無
|
無
|
メチオニン
|
M
|
Met
|
|
|
○2
|
|
|
2.13
|
9.28
|
|
―CH2CH2-S-CH3
|
無
|
無
|
イソロイシン
|
I
|
Ile
|
○
|
○
|
○
|
○
|
|
2.32
|
9.76
|
|
―CH(CH3)CH2CH3
|
無
|
無
|
ロイシン
|
L
|
Leu
|
|
○
|
○
|
○
|
|
2.33
|
9.74
|
|
―CH2CH(CH3)2
|
荷電アミノ酸
|
有
|
酸性
|
アスパラギン酸
|
D
|
Asp
|
|
|
|
|
|
1.99
|
9.9
|
3.9 β-COOH
|
―CH2COOH
|
有
|
酸性
|
グルタミン酸
|
E
|
Glu
|
|
|
|
|
|
2.1
|
9.47
|
4.07 γ-COOH
|
―CH2CH2COOH
|
有
|
塩基性
|
リシン
|
K
|
Lys
|
|
○
|
○
|
|
|
2.16
|
9.06
|
10.54 ε-NH2
|
側鎖のCH2は4つ ―-CH2CH2CH2CH2NH2
|
有
|
塩基性
|
アルギニン
|
R
|
Arg
|
|
|
○1
|
|
|
1.82
|
8.99
|
12.48 グアニジウム基
|
側鎖のCH2は3つ ―CH2CH2CH2-NH-C-(NH2)NH
|
極性アミノ酸
|
有
|
無
|
セリン
|
S
|
Ser
|
|
|
|
|
|
2.19
|
9.21
|
|
―CH2OH
|
有
|
無
|
スレオニン
|
T
|
Thr
|
○
|
○
|
○
|
|
|
2.09
|
9.1
|
|
―CH(CH3)OH
|
有
|
無
|
チロシン
|
Y
|
Tyh
|
○
|
○
|
|
|
|
2.2
|
9.21
|
10.46 フェノール
|
―CH2-φ
|
有
|
塩基性
|
ヒスチジン
|
H
|
His
|
|
|
○
|
|
|
1.8
|
9.33
|
6.04 イミダゾール基
|
―CH2-C3H3N2
|
有
|
無
|
システイン
|
C
|
Cys
|
|
|
|
|
|
1.92
|
10.7
|
8.37 -SH基
|
―CH2-SH
|
有
|
無
|
アスパラギン
|
N
|
Asn
|
|
|
|
|
|
2.14
|
8.72
|
|
―CH2-CO-NH2
|
有
|
無
|
グルタミン
|
Q
|
Gln
|
|
|
|
|
|
2.17
|
9.13
|
|
―CH2-CH2-CO-NH2
|
無
|
無
|
トリプトファン
|
W
|
Trp
|
○
|
○
|
○
|
|
|
2.46
|
9.41
|
|
―Indol ring
|
1 人体で合成できるが、不十分。
|
2 Cysが足らなければ、Metから合成することになる。
|
必須アミノ酸
参考
[★]
- 英
- valine, Val, V
- 関
- [[]]
CH3
|
-CH
|
CH3
[★]
[★]
バリン脱水素酵素、バリンデヒドロゲナーゼ
[★]
バリンtRNAリガーゼ
- 関
- valyl-tRNA synthetase
[★]
L-バリン
- 関
- valine