UpToDate Contents
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- 1. 1型糖尿病における栄養上の考慮事項nutritional considerations in type 1 diabetes mellitus [show details]
… individuals were randomly assigned to receive a high-protein (60 g), high-fat (40 g) meal versus a low-protein (5 g), low-fat (5 g) meal .… It is important that low-calorie diets (less than 1200 kcal/day) are not adopted without review to be sure nutritional needs are met. Very low-calorie diets (less than… and to reduce risk for cardiovascular disease and fatty liver. If using very low-carbohydrate ketogenic diets,…
- 2. 重症患者における栄養補給:概要nutrition support in critically ill patients an overview [show details]
… mortality in those given a hypocaloric low-protein diet . Some clinicians prefer a high-protein and low-calorie approach in critically ill patients with obesity .… outcomes between enteral nutrition and parenteral nutrition. The use of parenteral nutrition as an adjunct to enteral nutrition (to improve provision of calories and protein) has shown some…
- 3. 高齢者の栄養:高齢者における栄養上の問題geriatric nutrition nutritional issues in older adults [show details]
… 1.0; Low activity PAC = 1.12; Active PAC = 1.27; Very active PAC = 1.45; Protein needs do not appear to change significantly with age, although studies evaluating protein intake in older… supplementation led to improved nutrition as reflected by Mini Nutritional Assessment (MNA) scores, improved albumin levels, decreased scores for depression measured…
- 4. 乳幼児や小児への経腸栄養の概要overview of enteral nutrition in infants and children [show details]
… technique used for nutritional assessment, preexisting undernutrition (as defined by low birth weight, underweight, or wasting) is an indication to begin enteral nutrition sooner than among… Cow milk protein formulas are composed of intact, cow milk-derived proteins and are typically used for standard formulas for all ages. These can be used for enteral nutrition for most infants…
- 5. 2型糖尿病における栄養上の考慮事項nutritional considerations in type 2 diabetes mellitus [show details]
… It is important that low-calorie diets (less than 1200 kcal/day) are not adopted without review to be sure nutritional needs are met. Very low calorie diets (less than… whether low-fat or low-carbohydrate diets can better induce weight loss and sustain it over the long-term. The relative importance of other dietary factors is also unknown; these include protein,…
Related Links
- 肝硬変、肝がんにも 食事で取った脂質や糖質は小腸で吸収されて肝臓で中性脂肪となり、タンパク質と結合。肝臓から筋肉や臓器に運ばれ、消費される。作られる脂肪と消費される脂肪のバランスが崩れると脂肪肝になる。 肥満やメタボリックシンドロームの人のNAFLDは、食べ過ぎや運動不足 ...
- タンパク質-エネルギー低栄養-病因、病理生理学、症状、徴候、診断および予後についてはMSDマニュアル-プロフェッショナル版へ。 先進国では,施設に入所している高齢者(ただし,疑われないことが多い),ならびに食欲を減退させる疾患,または栄養素の消化,吸収,もしくは代謝を ...
- 498-14216 1 栄養障害の頻度と特徴肝臓は糖質・脂質・蛋白質・アミノ酸などの代謝 および貯蔵に中心的な役割を果たしており,血糖の 維持,グリコーゲン・アミノ酸・乳酸からの糖新 生,脂肪酸からのケトン体の産生などに関与してい る.それゆえ慢性肝疾患の終末像の肝硬変では,
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- fatty liver、steatosis、hepatic steatosis、liver steatosis
- 関
- 脂肪過多症、脂肪症、アルコール性肝障害
概念
病態生理
- see BPT.654 uptodate.2
原因
- YN.B-36改変 uptodate.1
検査
- AST・ALT:正常かやや上昇(ALT優位) (YN.B-36) ⇔ アルコール性脂肪肝ではAST優位
- 思うに、小葉辺縁(門脈域)にはALTが多いが、脂肪滴を蓄えた肝細胞はこの領域に多いのでは?だとすれば、lipid peroxidation productによる肝障害によりALTがleakしてALT優位となる説明がつくのだが。どうなの?
CT
- 脂肪肝:単純CTで肝実質のCT値が脾臓よりも低くなる。正常な肝臓は脈管より高CT値を示すが、脂肪肝の場合はより低CT値を示すようになる
- 肝臓CT値低下の鑑別診断:肝炎に伴う浮腫、肝臓の線維化、腫瘍浸潤(悪性リンパ腫、びまん性肝細胞癌)、アミロイドーシス
==参考==liver disease - wiki en
- http://en.wikipedia.org/wiki/Non-alcoholic_fatty_liver_disease
uptodate
- 1. [charged] 成人における甲状腺機能亢進症の臨床症状の概要 - uptodate [1]
- 2. [charged] 非アルコール性脂肪性肝疾患の病因 - uptodate [2]
[★]
- 英
- liver、hepatic、hepato
- 関
- 肝性、肝臓、(漢方医学)五臓
漢方医学
機能
- 1. 精神運動を安定化させる
- 2. 血を貯蔵して全身に栄養を供給する
- 3. 骨格筋のトーヌスを維持する
失調
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。
[★]
- 英
- nutrition、nutrient、vegetative, alimentation
- ラ
- nutritio
- 関
- 栄養性、栄養素、栄養分、栄養法、植物性、増殖型、栄養剤
- 水:体重x30ml
- Na:体重x 1mEq
- K:体重x 0.5mEq
参考
- http://fooddb.mext.go.jp/