出典(authority):フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』「2013/07/27 01:02:36」(JST)
この記事は検証可能な参考文献や出典が全く示されていないか、不十分です。 出典を追加して記事の信頼性向上にご協力ください。(2010年11月) |
コウジカビ | |||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Aspergillus niger
|
|||||||||||||||||||||
分類 | |||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||
学名 | |||||||||||||||||||||
Aspergillus P. Micheli ex Link |
コウジカビ(麹黴)は麹菌(きくきん)ともいい、アスペルギルス (Aspergillus) 属に分類されるごく普通の不完全菌の一群である。このうち一部のものが、麹として味噌や醤油、日本酒を作るために用いられてきたことからこの名が付いた。コウジカビは、増殖するために菌糸の先端からデンプンやタンパク質などを分解する様々な酵素を生産・放出し、培地である蒸米や蒸麦のデンプンやタンパク質を分解し、生成するグルコースやアミノ酸を栄養源として増殖する[1][要高次出典]。発酵食品の製造に利用される一方で、コウジカビの仲間にはヒトに感染して病気を起こすものや、食品に生えたときにマイコトキシン(カビ毒)を産生するものがあり、医学上も重要視されているカビである。
学名は、分生子がカトリックにおいて聖水を振りかける道具であるアスペルギルム(Aspergillum)に似ていることから命名された。
2004年に一島英治・東北大学名誉教授が日本醸造協会誌第99巻第2号巻頭随想において「麹菌は国菌である」と提唱。2006年10月12日日本醸造学会大会で麹菌(Aspergillus oryzae)が国菌に認定された。
コウジカビは、日本では身近なところにごく普通にみられる不完全菌である。アオカビと同様、放置されたパンや餅などの上によく姿を見せる。空中から基質上に胞子が落ちると、胞子は発芽して、菌糸は基質に伸びて、コロニーを形成する。コロニーはすぐに胞子形成による無性生殖を始める。コウジカビの胞子は、分生子と呼ばれる外生胞子である。
分生子柄は、大型のものでは1mmくらいまで伸び、基質から立ち上がる。柄の先端は丸くふくらみ、頂のうとよばれる。その表面に分生子形成細胞である紡錘形のフィアライドを一面につける。フィアライドの先端からは分生子が出芽状に形成される。分生子は成熟すると、分生子を押し出すように、新しい分生子がフィアライドから作られ始める。その結果、フィアライドの先に、新しいものから古いものへと続く分生子の鎖ができる。頂のう表面のフィアライド全てから分生子の数珠ができるので、分生子柄全体としては、頂のうを中心に針山のように分生子の数珠がつき、古くなると、それが崩れて何だか分からなくなる。古くならないうちは、分生子の塊は柄の先端に丸くついているので、肉眼で見ると、ごく小さな毛玉か何かが並んでいるように見える。分生子は黄色、深緑、褐色、黒などの色をしている。緑っぽいものはアオカビと間違えられることがある。黒っぽいものはクロカビと呼ばれる場合がある。
なお、このような分生子形成型はアオカビと共通であり、両者の類縁関係が近いことを示すとも言える。特に頂のうが小さいコウジカビは、アオカビと紛らわしい場合がある。
有性生殖が知られているものは、いくつかの属に分かれるが、いずれも閉子のう殻という、球形で0.2mm程度の大きさの子実体を作るものである。それらは子のう菌門不整子嚢菌綱ユーロチウム目に分類されている。有性生殖が知られていないものについても、リボソームRNAの相同性から子のう菌に属すると考えられているものが多い。
野外の様々な基質から広く分離される。落ち葉や、動物の糞からは必ずといってよいほど出現する。土壌からも出ることが多い。また、室内に放置した食品などにも頻繁に出現する。パンや餅に生えるカビはこれかアオカビのことが多い。空中雑菌としても普通である。下記のように病原体として働くものもある。
コウジカビは自然界の常在真菌であり、食品を腐敗させる代表的なカビの一つである。しかし同時に、コウジカビはデンプンをブドウ糖に、タンパク質をアミノ酸に分解する性質が強く、また種によっては効果的に脂肪を分解吸収するので、古くから酒、味噌、醤油、鰹節などの発酵を利用した食品(発酵食品)の製造に利用されている。このとき、コウジカビを米、米ぬか、麦、大豆などに生やして継代培養したものが利用されており、これを種麹(たねこうじ)と呼び、麹製造に利用される。
Aspergillus属のうち、A. fumigatusやA. flavus、A. nigerなどの一部のものはヒトに対する病原性を持ち、肺や外耳道、鼻腔など体の内部に感染(深在性感染)することがある。これらの一連のカビによる感染症をアスペルギルス症あるいはカビ性肺炎と呼ぶ。 なかでも肺に感染したものは、肺アスペルギルス症と呼ばれ、治療が困難であるため医学上重要である。これには肺結核患者の肺に生じた空洞内で菌塊を形成するアスペルギローマや、白血病末期などに肺実質内で菌糸が増殖するアスペルギルス肺炎が含まれる。この他、本菌は皮膚に感染(表在性感染)することもあるが、多くの場合これらアスペルギルスによる感染は日和見感染であり、健常者が発病することは比較的少ない。 また、A. oryzae は職業性アレルギー原因菌であり、JISの抗カビ効果規格試験において指定菌となっている。
A. fumigatusは鳥類では気嚢、ウマでは喉囊に感染しやすい。
この他、ある種のコウジカビの胞子はアレルゲンになり、アレルギー性気管支炎の原因の一つであることも知られている。また、食品中でマイコトキシン(カビ毒)を作ることも医学上の問題である(詳しくはマイコトキシンを参照)。
詳細は「アスペルギルス症」を参照
詳細は「牛アスペルギルス症」を参照
コウジカビは、アスペルギルス (Aspergillus) 属に分類されるごく普通の不完全菌の一群である。コウジカビの仲間にはヒトに感染して病気を起こすものや、食品に生えたときにマイコトキシン(カビ毒)を産生するものがあり、医学上も重要視されているカビである。熱帯から亜熱帯地域にかけて生息するアスペルギルス・フラバス (Aspergillus flavus) などのカビによりアフラトキシンが生成される。アフラトキシンは、紫外線の照射により強い蛍光を発する。1960年にイギリスで七面鳥が大量死した際の分析中にアフラトキシンが発見された[2]。
なお、コウジカビのうち一部のものが麹として味噌や醤油、日本酒を作るために用いられてきた。発酵食品の製造に利用される一方で、1960年代に麹菌のA. oryzae(ニホンコウジカビ)やA. sojae(ショウユコウジカビ)でアフラトキシン生成が疑われたが、アフラトキシンを生成する機能は失われている事が判明している[3]。
コウジ酸は麹菌がグルコース等の糖を発酵させることによって生成されることが知られているが、その詳しい生合成経路は不明である。メラノサイトに作用し、チロシナーゼの活性や合成を阻害し、メラニンの生成を抑えるという活性を持つ。日本では美白化粧品(医薬部外品)の有効成分として使用されていたが、動物実験で肝がんを引き起こす可能性を示唆する報告がなされたため、2003年3月厚生労働省の通達により医薬部外品(薬用化粧品)への使用が一旦中止された。なお、マウスにおいても、ラットにおいても肝臓への影響は高い用量(1~3%混餌投与)でみられた知見である。
その後、化粧品メーカーがコウジ酸の安全性を確認する追加試験を実施し、コウジ酸の化粧品としての使用は安全性上なんら問題がないことを証明した。このため2005年11月2日、厚生労働省は薬事・食品衛生審議会 医薬品等安全対策部会において「医薬部外品において適正に使用される場合にあっては、安全性に特段の懸念はないものと考えられる。」との見解を発表した。これに伴い前述の使用中止の通知が撤回されたと同時に、コウジ酸配合化粧品(医薬部外品)の製造販売の再開が認められた[4]。
Aspergillus属のうち、いくつかの種は植物病原菌としても知られる。代表的なものとしては、A. chevalieri、A. nidulans、A. restricutus、A. candidusは、コメに感染し病変米の原因となる。また、A. nigerはモモやリンゴのこうじかび病や、タマネギやチューリップの貯蔵中の鱗茎の黒かび病を引き起こす。
コウジカビ属に属する種は以下を含む数百種である[5]。
Aspergillus | |
---|---|
Conidial head of Aspergillus niger | |
Scientific classification | |
Kingdom: | Fungi |
Division: | Ascomycota |
Class: | Eurotiomycetes |
Order: | Eurotiales |
Family: | Trichocomaceae |
Genus: | Aspergillus Micheli (1729) |
Species | |
Several hundred,[1] including: |
Aspergillus /ˌæspərˈdʒɪləs/ is a genus consisting of several hundred mold species found in various climates worldwide. Aspergillus was first catalogued in 1729 by the Italian priest and biologist Pier Antonio Micheli. Viewing the fungi under a microscope, Micheli was reminded of the shape of an aspergillum (holy water sprinkler), from Latin spargere (to sprinkle), and named the genus accordingly.[2] Today "aspergillum" is also the name of an asexual spore-forming structure common to all Aspergilli; around one-third of species are also known to have a sexual stage.[1]
Aspergillus species are highly aerobic and are found in almost all oxygen-rich environments, where they commonly grow as molds on the surface of a substrate, as a result of the high oxygen tension. Commonly, fungi grow on carbon-rich substrates like monosaccharides (such as glucose) and polysaccharides (such as amylose). Aspergillus species are common contaminants of starchy foods (such as bread and potatoes), and grow in or on many plants and trees.[citation needed]
In addition to growth on carbon sources, many species of Aspergillus demonstrate oligotrophy where they are capable of growing in nutrient-depleted environments, or environments in which there is a complete lack of key nutrients. A. niger is a prime example of this; it can be found growing on damp walls, as a major component of mildew.
Species of Aspergillus are important medically and commercially. Some species can cause infection in humans and other animals. Some infections found in animals have been studied for years. Some species found in animals have been described as new and specific to the investigated disease and others have been known as names already in use for organisms such as saprophytes. More than 60 Aspergillus species are medically relevant pathogens.[3] For humans there is a range of diseases such as infection to the external ear, skin lesions, and ulcers classed as mycetomas.
Other species are important in commercial microbial fermentations. For example, alcoholic beverages such as Japanese sake are often made from rice or other starchy ingredients (like manioc), rather than from grapes or malted barley. Typical microorganisms used to make alcohol, such as yeasts of the genus Saccharomyces, cannot ferment these starches, and so koji mold such as Aspergillus oryzae is used to break down the starches into simpler sugars.[citation needed]
Members of the genus are also sources of natural products that can be used in the development of medications to treat human disease.[4]
Perhaps the largest application of Aspergillus niger is as the major source of citric acid; this organism accounts for over 99% of global citric acid production, or more than 1.4 million tonnes per annum.[citation needed] A. niger is also commonly used for the production of native and foreign enzymes, including glucose oxidase and hen egg white lysozyme. In these instances, the culture is rarely grown on a solid substrate, although this is still common practice in Japan, but is more often grown as a submerged culture in a bioreactor. In this way, the most important parameters can be strictly controlled, and maximal productivity can be achieved. It also makes it far easier to separate the chemical or enzyme of importance from the medium, and is therefore far more cost-effective.
A. nidulans has been used as a research organism for many years and was used by Guido Pontecorvo to demonstrate parasexuality in fungi. Recently, A. nidulans was one of the pioneering organisms to have its genome sequenced by researchers at the Broad Institute. As of 2008, a further seven Aspergillus species have had their genomes sequenced: the industrially useful A. niger (two strains), A. oryzae and A. terreus, and the pathogens A. clavatus, A. fischerianus (Neosartorya fischeri), A. flavus and A. fumigatus (two strains).[5] A. fischerianus is hardly ever pathogenic, but is very closely related to the common pathogen A. fumigatus; it was sequenced in part to better understand A. fumigatus pathogenicity.[6]
The simultaneous publication of three Aspergillus genome manuscripts in Nature in December 2005 established the genus as the leading filamentous fungal genus for comparative genomic studies. Like most major genome projects, these efforts were collaborations between a large sequencing centre and the respective community of scientists. For example, the Institute for Genome Research (TIGR) worked with the A. fumigatus community. A. nidulans was sequenced at the Broad Institute. A. oryzae was sequenced in Japan at the National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. The Joint Genome Institute of the Department of Energy has released sequence data for a citric acid-producing strain of A. niger. TIGR, now renamed the Venter Institute, is currently spearheading a project on the A. flavus genome.[7]
Genome sizes for sequenced species of Aspergillus range from about 29.3 Mb for A. fumigatus to 37.1 Mb for A. oryzae, while the numbers of predicted genes vary from about 9926 for A. fumigatus to about 12,071 for A. oryzae. The genome size of an enzyme-producing strain of A. niger is of intermediate size at 33.9 Mb.[2]
Some Aspergillus species cause serious disease in humans and animals. The most common pathogenic species are A. fumigatus and A. flavus, which produces aflatoxin which is both a toxin and a carcinogen, and which can contaminate foods such as nuts. The most common species causing allergic disease are A. fumigatus and Aspergillus clavatus. Other species are important as agricultural pathogens. Aspergillus spp. cause disease on many grain crops, especially maize, and synthesize mycotoxins, including aflatoxin.[citation needed]
Aspergillosis is the group of diseases caused by Aspergillus. The most common subtype among paranasal sinus infections associated with aspergillosis is A. fumigatus.[8] The symptoms include fever, cough, chest pain, or breathlessness, which also occur in many other illnesses, so diagnosis can be difficult. Usually, only patients with already weakened immune systems or who suffer other lung conditions are susceptible.
In humans, the major forms of disease are:[citation needed]
Aspergillosis of the air passages is also frequently reported in birds, and certain species of Aspergillus have been known to infect insects.[3]
Fungi portal |
|displayauthors=
suggested (help) editWikispecies has information related to: Aspergillus |
全文を閲覧するには購読必要です。 To read the full text you will need to subscribe.
リンク元 | 「アスペルギルス属」「コウジカビ属」 |
拡張検索 | 「Aspergillus terreus」「chronic invasive Aspergillus rhinitis」「Aspergillus sinusitis」 |
.