UpToDate Contents
全文を閲覧するには購読必要です。 To read the full text you will need to subscribe.
- 1. 小児における糸球体腎炎の病因と原因の概要overview of the pathogenesis and causes of glomerulonephritis in children [show details]
… in the inflammatory response. IL-1, IL-8, and IL-18 have a proinflammatory action in glomerulonephritis . IL-1 induces mesangial cell proliferation and promotes the synthesis of several substances. IL-8 …
- 2. 連鎖球菌扁桃咽頭炎の合併症complications of streptococcal tonsillopharyngitis [show details]
…However, the portal cannot be ascertained in 45 percent of cases . Poststreptococcal glomerulonephritis is induced by infection with specific nephritogenic strains of GAS (such as type 12 and type 49) …
- 3. 成人におけるブドウ球菌随伴糸球体腎炎staphylococcus associated glomerulonephritis in adults [show details]
… elsewhere: Proposed general terms for glomerulonephritis induced by infections are infection-associated or infection-related glomerulonephritis . The most commonly used term for streptococcus-related …
- 4. B型肝炎ウイルス感染関連腎疾患kidney disease associated with hepatitis b virus infection [show details]
… adults since clinical studies in these populations have shown efficacy in inducing remission of HBV-related glomerulonephritis . However, we generally avoid the use of interferon in patients who present …
- 5. ハンタウイルス感染の病因pathogenesis of hantavirus infections [show details]
…toxicities of the virus, such as immune tyrosine activation motifs in the viral Gn glycoprotein, or other virally induced processes that directly inhibit the function of endothelial cells . Hantaviruses …
Related Links
- 1)腎臓病の食事療法の歴史. 腎臓病の食事療法は、100年以上前から報告されています。. 腎臓が傷害されると、体に毒素 (尿素)がたまり、症状を示す尿毒症の記載は、1847年には報告されています。. タンパク質は、アンモニアに代謝され、最後は尿素となり ...
- 「質の良いたんぱく質」とは、この必須アミノ酸がバランスよく入っていることをいい、このバランスを評価する指標をアミノ酸スコアといいます。それぞれの必須アミノ酸が全て必要量を満たしていればアミノ酸スコアは100となり、100に近いほど体内での利用効率が良いたんぱく質、つまり ...
- 1 軽症CDK(慢性腎臓病G3a:eGFR45〜60%)のたんぱく質制限について. 1.1 たんぱく質制限に積極的でない主治医. 1.2 軽度慢性腎臓病におけるたんぱく質制限の有効性を示した研究はない. 1.2.1 尿たんぱくが陰性で、進行性でない場合. 1.2.2 尿たんぱくが多く、腎 ...
Related Pictures
★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。
[★]
- 英
- initiation、initiate、evoke
- 関
- イニシエーション、イニシエート、開始、誘起
[★]
- 英
- nephritis
- 同
- 糸球体腎炎 glomerulonephritis GN
[★]
- 英
- nephritogenic
- 関
- 腎炎原性