UpToDate Contents
全文を閲覧するには購読必要です。 To read the full text you will need to subscribe.
- 1. 急性輸血反応が疑われる患者に対するアプローチapproach to the patient with a suspected acute transfusion reaction [show details]
… minimize the impact of the reaction. This topic describes our approach to determining the nature of a suspected acute reaction (the type of reaction and likely causes) following… ratio of protein in the edema fluid to protein in the plasma is <0.65). The pulmonary edema in TRALI is non-cardiogenic; the fluid in the alveoli is an exudate (ie, the ratio of protein in the…
- 2. 複数の分子を標的にするチロシンキナーゼ阻害薬により発現する手足皮膚反応hand foot skin reaction induced by multitargeted tyrosine kinase inhibitors [show details]
…Hand-foot skin reaction (HFSR) Seborrheic dermatitis-like eruption; Subungual splinter hemorrhages; Keratoacanthoma and squamous cell carcinomas; Hair changes such as alopecia and changes in hair color and/or… Protein tyrosine kinase inhibitors (TKIs), which include selective and multikinase inhibitors, are a class of targeted anticancer medications approved for treatment of a number of solid tumors. The ability …
- 3. 第V因子ライデンと活性化プロテインC抵抗性factor v leiden and activated protein c resistance [show details]
… aPC uses protein S as a cofactor in all of its cleavage reactions.… in many regions of the world it may not be possible to infer ancestry from skin color or country of origin.…
- 4. 腎疾患の診断における尿検査urinalysis in the diagnosis of kidney disease [show details]
… which has a smoky brown or "Coca cola" color . Myoglobin, by comparison, is a monomer (molecular weight 17,000) and is not protein bound.… the presence of RBCs . In theory, however, urinary ascorbic acid can interfere with the peroxidase reaction, thereby yielding false-negative results . Given the prevalence of vitamin C ingestion, this may …
- 5. 乳児期に生じる食物蛋白誘発アレルギー性直腸結腸炎food protein induced allergic proctocolitis of infancy [show details]
… severe than FPIAP , and food protein-induced enteropathy, in which the small bowel is affected. These disorders are discussed separately. Immunologic reactions to dietary proteins may be classified as IgE-mediated …
Related Links
- IK実験 1.07K subscribers 化学 天然高分子化合物 タンパク質の呈色反応 卵白の水溶液を用いて、①窒素Nの確認、②硫黄Sの確認、③ビウレット反応、④ニンヒドリン反応、⑤塩析、⑥キサントプロテイン反応を行います。 それぞれの実験がどんな元素や構造を確認するものかを捉えることがポイントです。 映像授業 Try IT(トライイット) 33K views 6...
- キサントプロテイン反応 チロシンやフェニルアラニンなどの芳香環(ベンゼン環など)をもつアミノ酸(タンパク質)に濃硝酸を加えると 黄色 になり、そこにアンモニア水を加えると 橙色 になる。 この反応を キサントプロテイン反応 という。 黄色になるのは芳香環がニトロ化されるため、橙色になるのは塩基により側鎖の電離状態が変化するためである。 硫黄の検出反応 システインのような側鎖に硫黄S原子を含むアミノ酸に水酸化ナトリウム水溶液を加えて加熱し、酢酸鉛(Ⅱ)水溶液を加えると、 硫化鉛(Ⅱ)PbSの黒色沈殿 が生じる。 殆どのタンパク質には硫黄を含むアミノ酸(システイン/メチオニン)が含まれているので、タンパク質の検出反応として用いられる。 又、硫化水素H 2 Sなどもこの反応に対して陽性を示す。
- タンパク質の検出反応 キサントプロテイン反応 タンパク質の水溶液に 膿硝酸 を加えて加熱すると黄色沈澱を生じます。 冷却した後アンモニア水 を加えて塩基性にすると橙黄色になります。 これが キサントプロテイン反応 です。 これは多くのタンパク質に含まれるチロシンやフェニルアラニンのように芳香族アミノ酸がニトロ化されるからです。 ※ 濃硝酸を加えた直後は変性して白色沈澱を生じますが、過熱するとニトロ化が進み黄色沈澱へと変色するのです。 タンパク質に限らず芳香族アミノ酸単独でも起こる反応ですが、 チロシンはフェニルアラニンよりニトロ化されやすいのは、 チロシンがフェノール性のヒドロキシ基を持っておるためニトロ化が起こりやすい配向性を示すから。 ビウレット反応
Related Pictures
★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。
[★]
- 英
- (生物)response、(化学)reaction、respond、react、responsive
- 関
- 応答、応答性、反応性、返答
[★]
- 英
- coloration、color
- 関
- 色、色調