出典(authority):フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』「2013/11/25 10:46:53」(JST)
トレオニン | |
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IUPAC名
Threonine |
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別称
2-Amino-3-hydroxybutanoic acid
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識別情報 | |
CAS登録番号 | 80-68-2 , 72-19-5 (L-isomer) |
PubChem | 6288 |
ChemSpider | 6051 |
EINECS | 201-300-6 |
KEGG | C00188 |
SMILES
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InChI
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特性 | |
化学式 | C4H9NO3 |
モル質量 | 119.12 g mol−1 |
酸解離定数 pKa | 2.63 (carboxyl), 10.43 (amino)[1] |
特記なき場合、データは常温 (25 °C)・常圧 (100 kPa) におけるものである。 |
トレオニン (threonine) はアミノ酸の一種で、側鎖にヒドロキシエチル基を持つ。読みの違いでスレオニンと表記されることも多い。略号は Thr または T。トレオースに構造が似ていることから命名された。
極性無電荷側鎖アミノ酸に分類される。必須アミノ酸の1つ。穀物中のトレオニン含量は比較的高いが、消化吸収が悪い。糖原性を持つ。
光学活性中心を2つ持つため4つの異性体がある。すなわち L-トレオニンには2つのジアステレオマーが存在するが、(2S,3R) 体のみが L-トレオニンと呼ばれる。(2S,3S) 体は天然にはほとんど存在せず、L-アロトレオニン (L-allo-threonine) と呼ばれる。
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L-トレオニン(2S,3R) & D-トレオニン(2R,3S) |
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L-アロトレオニン(2S,3S) & D-アロトレオニン(2R,3R) |
側鎖のヒドロキシ基にグリコシル化を受け、糖鎖を形成する。
トレオニンキナーゼの作用によりリン酸化され、ホスホトレオニンとなる。
トレオニンを多く含む食品としてカッテージチーズ、鶏肉、魚、肉、レンズマメが挙げられる。
ヒトはトレオニンを体内で作り出すことができないため、必須アミノ酸に分類される。一方、植物や大部分の微生物はアスパラギン酸から合成している。生合成の各段階は次のようなものである。まず、酵素アスパルトキナーゼがアスパラギン酸のβ-カルボキシル基をリン酸化する。次に β-アスパルテートセミアルデヒドデヒドロゲナーゼによって還元され、β-アスパルテートセミアルデヒドになる。これはトレオニン、メチオニン、リシンの生合成において重要な中間体である。これがホモセリンデヒドロゲナーゼ、ホモセリンキナーゼ、トレオニンシンターゼの作用によりトレオニンとなる。
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Threonine | |
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IUPAC name
Threonine |
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Other names
2-Amino-3-hydroxybutanoic acid |
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Identifiers | |
CAS number | 80-68-2 Y, 72-19-5 (L-isomer) |
PubChem | 6288 |
ChemSpider | 6051 Y |
EC number | 201-300-6 |
DrugBank | DB00156 |
ChEBI | CHEBI:57926 Y |
ChEMBL | CHEMBL291747 Y |
Jmol-3D images | Image 1 |
SMILES
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InChI
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Properties | |
Molecular formula | C4H9NO3 |
Molar mass | 119.12 g mol−1 |
Solubility in water | (H2O, g/dl) 10.6(30°),14.1(52°),19.0(61°) |
Acidity (pKa) | 2.63 (carboxyl), 10.43 (amino)[1] |
Supplementary data page | |
Structure and properties |
n, εr, etc. |
Thermodynamic data |
Phase behaviour Solid, liquid, gas |
Spectral data | UV, IR, NMR, MS |
Y (verify) (what is: Y/N?) Except where noted otherwise, data are given for materials in their standard state (at 25 °C, 100 kPa) |
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Infobox references |
Threonine (abbreviated as Thr or T)[2] is an α-amino acid with the chemical formula HO2CCH(NH2)CH(OH)CH3. Its codons are ACU, ACA, ACC, and ACG. This essential amino acid is classified as polar. Together with serine, threonine is one of two proteinogenic amino acids bearing an alcohol group (tyrosine is not an alcohol but a phenol, since its hydroxyl group is bonded directly to an aromatic ring, giving it different acid/base and oxidative properties). It is also one of two common amino acids that bear a chiral side chain, along with isoleucine.
The threonine residue is susceptible to numerous posttranslational modifications. The hydroxyl side-chain can undergo O-linked glycosylation. In addition, threonine residues undergo phosphorylation through the action of a threonine kinase. In its phosphorylated form, it can be referred to as phosphothreonine.
Threonine was discovered as the last of the 20 common proteinogenic amino acids in the 1930s by William Cumming Rose.
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L-Threonine (2S,3R) and D-Threonine (2R,3S) |
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L-allo-Threonine (2S,3S) and D-allo-Threonine (2R,3R) |
Threonine is one of two proteinogenic amino acids with two chiral centers. Threonine can exist in four possible stereoisomers with the following configurations: (2S,3R), (2R,3S), (2S,3S) and (2R,3R). However, the name L-threonine is used for one single diastereomer, (2S,3R)-2-amino-3-hydroxybutanoic acid. The second stereoisomer (2S,3S), which is rarely present in nature, is called L-allo-threonine. The two stereoisomers (2R,3S)- and (2R,3R)-2-amino-3-hydroxybutanoic acid are only of minor importance.[citation needed]
As an essential amino acid, threonine is not synthesized in humans, hence we must ingest threonine in the form of threonine-containing proteins. In plants and microorganisms, threonine is synthesized from aspartic acid via α-aspartyl-semialdehyde and homoserine. Homoserine undergoes O-phosphorylation; this phosphate ester undergoes hydrolysis concomitant with relocation of the OH group.[3] Enzymes involved in a typical biosynthesis of threonine include:
Threonine is metabolized in two ways:
Foods high in threonine include cottage cheese, poultry, fish, meat, lentils, Black turtle bean[4] and Sesame seeds.[5]
Racemic threonine can be prepared from crotonic acid by alpha-functionalization using mercury(II) acetate.[6]
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-CH(CH3)-OH
-CH(CH3)-O-H2PO3
タンパク質セリンスレオニンキナーゼ、タンパク質セリントレオニンキナーゼ
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