UpToDate Contents
全文を閲覧するには購読必要です。 To read the full text you will need to subscribe.
- 1. キノコ中毒の臨床症状および評価clinical manifestations and evaluation of mushroom poisoning [show details]
… also not be used by foragers to determine whether or not a mushroom is edible. Food poisoning caused by bacterial toxins (eg, Staphylococcus aureus enterotoxin, Bacillus cereus emetic toxin, foodborne botulism …
- 2. 嫌気性感染症における病態生理、臨床的な手がかり、および微生物の回収方法pathophysiology clinical clues and recovery of organisms in anaerobic infections [show details]
…exceptions are some of the clostridial syndromes, including botulism, Clostridium perfringens food poisoning, enteritis necroticans, tetanus, some cases of gas gangrene, and Clostridioides difficile-associated … clostridial species); these are among the most virulent bacterial toxins in mouse lethality assays.…
- 3. ボツリヌス中毒botulism [show details]
…retrograde or anterograde transport. Botulinum toxin is the most potent bacterial toxin and perhaps the most potent known poison. The minimum lethal dose in experimental mice (MLD) of botulinum toxin is …
- 4. セレウス菌およびその他の非炭疽菌バシラス属bacillus cereus and other non anthracis bacillus species [show details]
…aureus enterotoxin, but the diagnosis of food poisoning due to S. aureus is usually clinical. Antibiotics are not indicated for treatment of food poisoning caused by B. cereus. Empiric antibiotic therapy …
- 5. 破傷風tetanus [show details]
…after initial evaluation and/or a period of observation. Accidental or intentional strychnine poisoning may produce a clinical syndrome similar to tetanus. Supportive care for both conditions is critical; …
Related Links
- 食品と一緒に食べた細菌が体内で増殖して食中毒が起こります。細菌自体が原因となる場合と、細菌が増殖するときに作り出される毒素が原因となる場合があります。代表的な原因菌として、腸炎ビブリオ、サルモネラ属菌、病原大腸菌、カンピロバクター、ウェルシュ菌などがあります。
- 細菌性食中毒の原因となる細菌はさまざまで、発生の仕方により大きく感染型と食品内毒素型と生体内毒素型に分類されます。 食品中で一定菌数以上に増殖した細菌を食品と共に摂食し、胃酸のバリアーを通過して、腸管の表面に定着 ...
- カンピロバクター食中毒予防について(Q&A) (平成28年6月2日更新) 飲食店営業者向けリーフレット:カンピロバクターによる食中毒を予防しましょう [PDF形式:947KB]. 消費者向けリーフレット:外食時にも要注意 [PDF形式:205KB]. 消費者向けリーフレット ...
Related Pictures
★リンクテーブル★
[★]
- 英
- bacterium,(pl.) bacteria
- 同
- バクテリア
- 関
- 特殊な細菌 、細菌の鑑別、細菌の同定?、細菌の分類?
細菌の命名
- ラテン語であり、イタリックで表す。
- 「属名 + 種名」で表現される。
グラム染色性と形状による分類と疾患
[★]
- 英
- toxin
- 関
- 内毒素、外毒素
外毒素
|
内毒素
|
ポリペプチド
|
リポ多糖体(lipopolysaccharide: LPS)
|
細菌細胞からの分泌
|
グラム陰性菌の細胞壁の外膜に存在
|
宿主組織内-拡散
|
細菌細胞の崩壊により放出
|
多くは熱不安定性
|
熱安定性
|
分泌部位~遠隔部位に作用
|
血行性に拡散しエンドトキシンショック
|
トキソイド化可
|
トキソイド化不可(毒性中心はリピドA)
|
[★]
- 英
- poisoning, intoxication
- 関
中毒の早期発見のための検査
- SUB.403
重金属
有機溶剤
中毒一覧
[★]
- 英
- toxin、poison、poison
- 関
- 毒素、毒物、毒を入れる、トキシン
[★]
- 英
- bacterial toxin
- 関
- 細菌性毒素
-endotoxin