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- 1. 不安定ヘモグロビン変異体unstable hemoglobin variants [show details]
…mutations causing unstable hemoglobins affect globin folding or assembly. This may be at the level of the secondary structure (initial folding of the protein into an alpha helix), tertiary structure (overall …
- 2. 先天性骨髄性ポルフィリン症congenital erythropoietic porphyria [show details]
…cells; use of this approach in patients with CEP remains hypothetical . Some UROS variants alter protein folding, leading to premature enzyme degradation. Molecular chaperones and proteasome inhibitors have …
- 3. 嚢胞性線維症:遺伝学と病因cystic fibrosis genetics and pathogenesis [show details]
… chromosome 7, encoding 1480 amino acids in the mature protein The protein has two groups of six membrane-spanning regions, two intracellular nucleotide-binding folds (NBFs), and a highly charged "R domain" containing …
- 4. 食物アレルゲンの分子機能molecular features of food allergens [show details]
…substrate protein. The loss of a metal ion often disrupts the protein folding and leads to an increase in protein mobility and, in some instances, to a transition to a partially folded form. Some proteins possess …
- 5. アミロイドーシスの概要overview of amyloidosis [show details]
…fibril formation (fibrillogenesis) by these proteins and the development of amyloid. Depending upon the type of amyloidosis, factors affecting protein folding and stability, including molecular chaperones …
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- タンパク質のフォールディングは、直鎖のポリペプチドが安定的で特徴的で機能的な三次元構造に折り畳まれる物理的プロセスである。ポリペプチド鎖のフォールディングは、アミノ酸のR基(アミノ酸はRCHNH2COOHの構造を取る)の水への溶解度に強く影響される。
- 蛋白質のフォールディング機構 廣瀬正明* フォールディングの研究は, 蛋白質の立体構造を決定する遺 伝情報がどのようにコードされているかを明らかにすること にあり, 構造生物学の最も重要な課題の一つとなっている. また, この ...
- 各タンパク質が持つ立体構造に至るまでの「フォールディング」という過程を調べる研究がいかに困難なのかを、実際にフォールディングの研究 ...
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。
[★]
- 英
- quality
- 関
- 品質