UpToDate Contents
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- 1. 味覚および嗅覚障害の解剖学および病因anatomy and etiology of taste and smell disorders [show details]
… fungiform papillae may contain as many as 20 taste buds each. The circumvallate and foliate papillae can have hundreds of taste buds . The afferent nerves innervating taste buds are contained in three different …
- 2. 味覚および嗅覚障害の評価および治療evaluation and treatment of taste and smell disorders [show details]
…smell is often described by patients as a problem with taste. Total loss of taste is rarely seen because of the anatomy and redundancy of the taste system. Examination of the nasal cavity and paranasal …
- 3. 正常な加齢normal aging [show details]
… Loss of taste in older patients is in large part due to decreased olfaction rather than taste itself. Decreased taste and smell sensation may result… perhaps to compensate for decreased resting and maximum pressures in the anal canal with age.…
- 4. 妊娠への母体の適応:消化管maternal adaptations to pregnancy gastrointestinal tract [show details]
… Most studies suggest that taste perception changes during pregnancy . The etiology is unknown and the direction of taste change varies among studies.… Hemorrhoids are varicosities in the anal canal caused by increased local venous pressure.…
- 5. 帯状疱疹の疫学、臨床症状、診断epidemiology clinical manifestations and diagnosis of herpes zoster [show details]
…triad of ipsilateral facial paralysis, ear pain, and vesicles in the auditory canal or on the auricle . Ipsilateral altered taste perception and tongue lesions, hearing abnormalities (decreased hearing, tinnitus…
Japanese Journal
- Totally locked-in state患者の脳と脊髄における障害部位と保全部位
- 小栁 清光,小森 隆司,望月 葉子,中山 優季,林 健太郎,清水 俊夫,長尾 雅裕,橋本 智代,山崎 峰雄,松原 四郎
- 臨床神経学 53(11), 1399-1401, 2013
- … な目的として,どのような感覚がALS-TLSで保たれている可能性があるか,剖検例神経系の種々の感覚経路の保全/障害状態を神経病理学的に検索した.結果は,ALS-TLSでは,視覚路,辺縁系(嗅覚路)などは保たれる傾向を示した.一方,体性感覚路,聴覚路,味覚路などは強く障害されていた.ALS-TLS患者との意思疎通と,意思疎通のためのBMIの開発と使用には,これらの所見を踏まえた入力方法を工夫する必要がある. …
- NAID 130004505460
- 橋病変と同側の味覚障害,感音性難聴,顔面感覚運動障害を呈した1例
- C-17 一次味覚路における脳由来神経栄養因子の局在(一般口演,第28回杏林医学会総会)
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- 味覚の受容器は味覚細胞の細胞膜上に発現している化学受容体です。食物中の味分子が唾液等の液体に溶け込んで味孔から味蕾に入り、味覚細胞上の受容体に作用します。この刺激が受容体電位を生み感覚神経のアクション
- 味覚とは、味を感じる感覚のことです。人が感じることのできる味には、甘味、塩味、旨味、酸味、苦味の5種類ありますが、私たちは食べ物を食べる時に味覚という感覚を利用して、これらの味を感知しています。
- 味覚は 食物の味を識別し、有害物を識別するだけでなく、食欲を高めて消化液の分泌を促すなどの働きもあります。 舌の味蕾に物質が触れることによって、味蕾から出た味毛を刺激し、味細胞にプラスイオンが発生します。 この電位 ...
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- gustatory sensation (SP), gustation, degustation, taste sense, sensation of taste
- 関
- 舌
器官
解剖
神経支配
味覚の伝導路
- 0. 味細胞
- 1. 味神経 (1次ニューロン)
- 2. 延髄孤束核(NTS) (2次ニューロン)
- 3. 中心被蓋路(TTC)
- 4. 視床腹側後内側核小細胞部(VPMpc) (3次ニューロン)
- 5. 大脳皮質第一次味覚野
- 頭頂弁蓋部と島の境界部ならびに中心溝下端付近
- 眼窩前頭皮質など
[★]
- 英
- tract
- ラ
- tractus