UpToDate Contents
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- 1. 早産児のための母乳の栄養組成および人工乳nutritional composition of human milk and preterm formula for the premature infant [show details]
…an inadequate supply of mother milk or if the mother is unable to breastfeed. Premature formula replicates many of the components of human milk. Key components of human milk or preterm formula include …
- 2. 乳児における母乳の利益infant benefits of breastfeeding [show details]
…breastfeeding for both children and mothers. Human milk is a living biologic substance that is much more complex than the sum of its nutritional components. Human milk contains not just macro- and micronutrients …
- 3. 早産児のための搾乳breast milk expression for the preterm infant [show details]
… to these beneficial components in fresh milk, whenever possible, we recommend that at least one daily feed include fresh milk (never frozen and pumped within 96 hours). The Human Milk Banking Association …
- 4. 早産児のための授乳および強化母乳栄養human milk feeding and fortification of human milk for premature infants [show details]
…cellular components, which may be important in host defense. Human milk decreases the incidence of necrotizing enterocolitis (NEC) . The evidence is discussed in a separate topic review. Human milk components …
- 5. 新生児壊死性腸炎:予防neonatal necrotizing enterocolitis prevention [show details]
… glycoprotein and a component of the mammalian innate response to infection, has been used as a prophylactic agent to prevent NEC. It is the major whey protein in colostrum, breast milk, tears, and saliva …
Japanese Journal
- 母乳育児の利点 (特集 母乳育児の疑問 Mr.&Mrs.水野が一挙解決! : お母さんのお悩みケーススタディ大特集)
- Perinatal care = ペリネイタルケア : 周産期医療の安全・安心をリードする専門誌 38(3), 214-220, 2019-03
- NAID 40021855150
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- 母乳に含まれている酵素は、鉄分吸収を助けるだけでなく、赤ちゃんの消化器系と免疫系のサポートもします。
- 母乳に含まれる 炭水化物の主成分は乳糖とオリゴ糖 です。
- 母乳は成分のおよそ90%が水分で、残りの10%にタンパク質・脂肪・乳糖・さまざまなビタミンとミネラル、微量の酵素とホルモンが含まれています。
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★リンクテーブル★
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- 英
- breast milk、breastmilk
- 関
- 人乳、母子感染
分類
母乳を介して感染しうるウイルス
成分
- ミネラル:初乳 > 成乳
- IgA:初乳 > 成乳
- タンパク質:初乳 > 成乳
- 熱量:成乳 > 初乳
- 脂肪:成乳 > 初乳
- 乳糖:成乳 > 初乳
- 防御因子:ラクトフェリン、リゾチーム、分泌型IgA、マクロファージ、リンパ球
アレルギー促進因子、防御因子
- 参考1
母乳と人工乳との比較
- 母乳は消化されやすく、胃内停滞時間が長い。
- 母乳はビタミンKが少ない。
- 人工乳は蛋白顔奥、蛋白代謝負担が大きい
- 児の成長に連れ母乳のみの栄養ではビタミンD、鉄が不足してくる。 → 母乳栄養のみでは水様便となってくる。離乳食開始を考慮。
- 母乳栄養時では軟便傾向となる。
母乳と牛乳との比較
- 母乳は乳糖のみ多い。
- グロブリン、不飽和脂肪酸、糖質は牛乳より多い。 → ビフィズス菌の増殖に不可欠なオリゴ糖も母乳の方が多い。
- エネルギーや脂質はほぼ同じ。
- その他の成分は牛乳の方が多い。
参考
- http://www.aiiku.or.jp/aiiku/jigyo/contents/kaisetsu/ks0809/ks0809_3.pdf
国試
[★]
- 関
- エレメント、基本、元素、構成、構成成分、組成、部分、要素、コンポーネント、構成物、構成要素