food allergy

出典: meddic

食物アレルギー

Wikipedia preview

出典(authority):フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』「2014/09/25 07:30:23」(JST)

wiki en

[Wiki en表示]

Wikipedia preview

出典(authority):フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』「2016/05/12 15:34:01」(JST)

wiki en

[Wiki en表示]

英文文献

  • Vicilin and the basic subunit of legumin are putative chickpea allergens.
  • Bar-El Dadon S, Pascual CY, Eshel D, Teper-Bamnolker P, Paloma Ibáñez MD, Reifen R.SourceThe School of Nutritional Sciences, The Robert H. Smith Faculty of Agriculture, Food and Environment, The Hebrew University of Jerusalem, 76100 Rehovot, Israel.
  • Food chemistry.Food Chem.2013 May 1;138(1):13-8. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.10.031. Epub 2012 Nov 2.
  • IgE-mediated reactions to food allergens constitute a major health problem in industrialized countries. Chickpea is consumed in Mediterranean countries, and reportedly associated with IgE-mediated hypersensitivity reactions. However, the nature of allergic reactions to chickpea has not been characte
  • PMID 23265449
  • Redefining the major peanut allergens.
  • Zhuang Y, Dreskin SC.SourceDivision of Allergy and Clinical Immunology, Department of Medicine, University of Colorado School of Medicine, 12700 E. 19th Ave., Room 10C03, Aurora, CO, 80045, USA.
  • Immunologic research.Immunol Res.2013 Mar;55(1-3):125-34. doi: 10.1007/s12026-012-8355-x.
  • Food allergy has become a major public health concern in westernized countries, and allergic reactions to peanuts are particularly common and severe. Allergens are defined as antigens that elicit an IgE response, and most allergenic materials (e.g., pollens, danders, and foods) contain multiple alle
  • PMID 22948807
  • Maternal and newborn vitamin D status and its impact on food allergy development in the German LINA cohort study.
  • Weisse K, Winkler S, Hirche F, Herberth G, Hinz D, Bauer M, Röder S, Rolle-Kampczyk U, von Bergen M, Olek S, Sack U, Richter T, Diez U, Borte M, Stangl GI, Lehmann I.SourceDepartment of Environmental Immunology, Helmholtz Centre for Environmental Research - UFZ, Leipzig.
  • Allergy.Allergy.2013 Feb;68(2):220-8. doi: 10.1111/all.12081. Epub 2012 Dec 18.
  • BACKGROUND: Vitamin D levels are known to be associated with atopic disease development; however, existing data are controversial. The aim of this study was to investigate whether corresponding maternal and cord blood vitamin D levels are associated with atopic outcomes in early infancy.METHODS: Wit
  • PMID 23253182

和文文献

  • 日本における食物アレルギー児をもつ母親に関する研究の現状
  • 鈴木 美佐
  • 聖泉看護学研究 2, 103-110, 2013-04-00
  • 背景 わが国における育児環境は大きく変化し,乳幼児を育てる母親の育児不安や育児ストレスは深刻な状況にある.慢性疾患をもつ児の母親の育児ストレスは健康児の母親より強く,児側の要因が母親の育児不安やストレスと関連することが明らかにされている.乳幼児期に多く発症する食物アレルギー(以下FAとする)は,いまだ治療法の確立には至っておらず,除去食管理を担う母親には様々な負担が存在することが報告されている.食 …
  • NAID 110009585922
  • 抗アレルギー作用を有する食品成分-地域食資源の探索と必須脂肪酸バランス改善食品の効果-
  • 池本 敦
  • 秋田大学教育文化学部研究紀要. 自然科学 68, 7-16, 2013-03-31
  • NAID 110009560951
  • 食物アレルギーと子育て環境 : 予防の観点から
  • 沼野 みえ子,Numano Mieko
  • 人間生活学研究 4, 35-40, 2013-03-00
  • NAID 120005301249

関連リンク

Stay Up to Date on Food Allergy Research Following the FARE Blog is a great way to keep informed about the latest study results related to food allergy. Read and subscribe to emails to get the latest research results delivered to ...
「食物アレルギーねっと」は日本ハム中央研究所が運営する食物アレルギー情報サイトです。食品メーカーの視点から、食物アレルギー物質表示や症状・原因の解説、アレルゲン除去食品、季節の安心レシピ(除去食レシピ)の紹介等 ...

関連画像


押しても画像が表示されない場合はサーバが混雑しています。2週間ほどあけて、再度押下してください。


★リンクテーブル★
リンク元食物アレルギー」「food hypersensitivity」「alimentary allergy」「食事性アレルギー
関連記事food」「allergy

食物アレルギー」

  [★]

food allergy
食事性アレルギー食品アレルギーfood hypersensitivityalimentary allergy
食品過敏症食物過敏症アレルギー物質アナフィラキシー


概念

  • I型アレルギーの機序

検査

参考1
  • 検査方針:まず問診や血液検査で原因となる食物(抗原)を特定し、確定診断として食物除去試験・食物負荷試験を施行する。

皮膚テスト

プリックテスト

  • 感度 :高( = 血中抗原特異的IgE抗体検査 )
  • 特異度:低( < 食物負荷試験 )

皮内テスト

  • ショックの危険性や偽陽性率が高いため診断のためには施行されない。

ヒスタミン遊離試験

食物除去試験

  • 疑わしい原因食物を1-2週間完全除去し、臨床症状の改善が得られるかどうかを観察する。

食物負荷試験

  • 専門の医師が入院設備のある施設で行うことが望ましい。
  • 食物負荷試験は、原因抗原診断のためと耐性獲得の判断のための2通りの目的で行う。

耐性化

  • 耐性化しやすい:鶏卵、牛乳、小麦、大豆
  • 長期間経ないと耐性化しにくい:ピーナッツ、ナッツ類、ゴマ、魚

参考

  • 1. アレルギー情報センター > ガイドライン > 食物アレルギー
[display]http://www.allergy.go.jp/allergy/guideline/index.html


food hypersensitivity」

  [★]

食物アレルギー食物過敏症食品アレルギー食品過敏症

alimentary allergyfood allergy

alimentary allergy」

  [★]

food allergyfood hypersensitivity


食事性アレルギー」

  [★]

food allergyalimentary allergy
食物アレルギー食品過敏症


food」

  [★]

WordNet   license wordnet

「any substance that can be metabolized by an animal to give energy and build tissue」
nutrient

WordNet   license wordnet

「anything that provides mental stimulus for thinking」
food for thought, intellectual nourishment

WordNet   license wordnet

「any solid substance (as opposed to liquid) that is used as a source of nourishment; "food and drink"」
solid food

PrepTutorEJDIC   license prepejdic

「〈U〉『食物』,栄養物 / 〈U〉(飲み物に対して)食べ物 / 〈C〉(特定の種類の)固形食品 / 〈U〉(動植物に)栄養を余えるもの / 〈U〉《比喩(ひゆ)的に》(心・精神の活動を刺激・奨励する)糧(かて);(思考・反省などの)資料」

allergy」

  [★] アレルギー

WordNet   license wordnet

「hypersensitivity reaction to a particular allergen; symptoms can vary greatly in intensity」
allergic reaction

PrepTutorEJDIC   license prepejdic

「アレルギー,異常過敏症」




★コメント★

[メモ入力エリア]
※コメント5000文字まで
ニックネーム:
コメント:




表示
個人用ツール


  meddic.jp

リンク
連絡