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- 1. プロテインS欠乏症protein s deficiency [show details]
… cofactor for activated protein C, which inactivates procoagulant factors Va and VIIIa, reducing thrombin generation . Protein S also serves as a cofactor for activated protein C in enhancing fibrinolysis …
- 2. 維持透析患者における蛋白質摂取protein intake in maintenance hemodialysis patients [show details]
… rapidly in response to daily protein intake – As a result of rapid fluctuations in PCR following changes in protein intake, individual values may reflect the most recent protein intake and not the patient …
- 3. 人工透析を受けていない慢性腎臓病患者に推奨する食事療法dietary recommendations for patients with nondialysis chronic kidney disease [show details]
… least 60 percent of the ingested protein must be of high biologic value or contain a high percentage of essential amino acids . Stimulation of skeletal muscle protein breakdown should be prevented to …
- 4. 起立性(体位性)蛋白尿症orthostatic postural proteinuria [show details]
… position. The normal value for urine Pr/Cr ratio is <0.2 mg protein/mg creatinine (<20 mg protein/mmol creatinine) in adults and children greater than two years of age, and <0.5 mg protein/mg creatinine (<50 …
- 5. 小児における蛋白尿の評価evaluation of proteinuria in children [show details]
… total protein/creatinine ratio (Pr/Cr) on a spot urine sample is preferably performed on a first morning specimen The normal value for this ratio is <0.2 mg protein/mg creatinine (<20 mg protein/mmol creatinine) …
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- 蛋白価【protein value】. 蛋白質 の 栄養価 を表す 指標 .蛋白質の栄養価は組成アミノ酸の種類と量,特に 必須アミノ酸 の種類と量によって定まるとされているので,最も栄養価の高い アミノ酸組成 をもつ蛋白質を仮定し,これを「比較蛋白質」とする ...
- タンパク質の栄養価を比較するのには,プロテインスコア(タンパク価)が用いられており,理想状態のプロテインスコアを100とすると,精米は77で,牛乳と同じような良質のタンパク質が含まれていることになる。 脂質は1.3%である。…
- たんぱく質の栄養価は、各必須アミノ酸について、評点パターンの数値を100としたときの割合で求められます。その食品の中で最も低いアミノ酸(第一制限アミノ酸)の値が、アミノ酸スコアとよばれ、その食品のたんぱく質の栄養価となり
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。