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- 1. 自然免疫系の概要an overview of the innate immune system [show details]
… SP-A is expressed in the placental amnion and amniotic fluid, where it may contribute to the amniotic anti-inflammatory response during pregnancy .… Defects in the IFN-gamma/IL-12 mechanism resulting in immunodeficiency are discussed separately. Adipocytes (fat cells) in lean tissue act as a dynamic endocrine organ that secretes adipokines to coordinate …
- 2. 羊水量調節の生理学physiology of amniotic fluid volume regulation [show details]
… marked reduction in postterm patients. Background – Amniotic fluid (AF) is crucial to normal fetal growth and development. Abnormalities in amniotic fluid volume (AFV), even when not accompanied by other …
- 3. 羊水量の評価assessment of amniotic fluid volume [show details]
…been proposed to identify umbilical cord in an amniotic fluid pocket that is not seen on gray-scale ultrasonography alone, given that pockets of amniotic fluid containing umbilical cord should not be used …
- 4. 羊水塞栓症amniotic fluid embolism [show details]
…do not show any histologic evidence of amniotic material on autopsy . A working group of the Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM) and the Amniotic Fluid Embolism Foundation proposed a definition …
- 5. バイオフィジカルプロファイルスコアを基にした胎児の健常性評価biophysical profile test for antepartum fetal assessment [show details]
…misdiagnosis of pathologic versus physiologic fetal conditions. Amniotic fluid volume is a nonacute parameter since decreases in amniotic fluid volume in response to chronic uteroplacental vascular insufficiency …
Related Links
- 羊水中に出現する細胞には胎児由来と羊膜由来とに 大別せられ, 前者には胎児皮脂腺より分泌される脂肪 の附着した細胞, いわゆる脂肪細胞, また胎児上皮よ り剥脱した扁平上皮細胞, さらには消化器由来の細 胞, および泌尿器由来の
- 羊水の始まりは、羊膜や赤ちゃんの皮膚からしみ出る血漿(けっしょう)成分(血液中の50~60%を占める透明な液体成分のこと)。妊娠中期以降は胎児尿が主要な成分となり、赤ちゃんが羊水を飲んでは、おしっこを出すのを繰り返しながら、羊水量が増えていきます。
- 羊水中には胎児の皮膚や粘膜などから剥がれ落ちた細胞が含まれています。妊娠15~18週に羊水を採取し、胎児由来の細胞から胎児の染色体情報や特定の遺伝性疾患の有無を調べるのが羊水検査です。 羊水検査で調べる染色体とは ...
★リンクテーブル★
[★]
- 英
- amniotic fluid (Z)
- ラ
- liquor amnii
- 同
- 胎水
- 関
- [[]]
性状
成分
- 種々の成長因子、電解質、低濃度の蛋白質、アミノ酸、糖質、α-フェトプロテイン、リン脂質、酵素、プロラクチン、性ステロイドホルモン
産生
- 妊娠初期:羊膜
- 妊娠中期:胎児腎臓(胎児尿)、胎児肺(肺胞液)
腎による羊水の産生
- 尿細管は妊娠7週で形成され、妊娠10週には腎は尿を排泄するようになる。妊娠5ヶ月頃から腎盂、膀胱に尿が貯留し、随意的排尿が見られるようになる。(NGY.283)
羊水量
- 胎盤完成期から急増して、妊娠7-8ヶ月でピーク(700ml)となり、妊娠末期に減少して50-500mlとなる。
吸収
- 妊娠初期:羊膜
- 妊娠中期:嚥下→腸管から吸収→胎盤→母胎
機能
- MGY.292 G10M34
- 胎児の保護(物理的衝撃、体温保持)
- 運動空間の確保
- 胚の成熟
臨床関連
量的な異常
[★]
- 英
- fat
- 関
- トリアシルグリセロール、脂肪酸
[★]
- 英
- adipocyte, fat cell
- ラ
- adipocytus
[★]
- 英
- cell
- ラ
- cellula
- 関