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- 1. 低酸素血症の酸素供給およびメカニズムoxygenation and mechanisms of hypoxemia [show details]
…either to the body as a whole (general hypoxia) or to a specific region (tissue hypoxia). In this topic review, measures of oxygenation and mechanisms of hypoxemia are discussed. Oxygen delivery and consumption …
- 2. 動脈血液ガスarterial blood gases [show details]
…arterial oxygen saturation (SaO2) have not been defined because a threshold below which tissue hypoxia occurs has not been identified. In our opinion, it is reasonable to consider a resting PaO2 …
- 3. Approach to evaluation of the right ventricle in adultsapproach to evaluation of the right ventricle in adults [show details]
…fibrosing mediastinitis) is the most common type of PH. Group 3: PH due to lung disease and/or hypoxia. Group 4: PH due to pulmonary artery obstruction (including chronic thromboembolic PH). Group…
- 4. 肺疾患や低酸素血症による肺高血圧症(第3群の肺高血圧症):治療および予後pulmonary hypertension due to lung disease and or hypoxemia group 3 pulmonary hypertension treatment and prognosis [show details]
… is lacking . Nonetheless, disease-specific therapies are assumed to result in improved alveolar hypoxia, which is thought to contribute to the pathogenesis of PH and to progression of pulmonary hypertension …
- 5. パルスオキシメトリpulse oximetry [show details]
…is no optimal level of oxygen saturation, below which tissue hypoxia occurs because of the large number of variables that contribute to hypoxia at the tissue and cellular level (temperature, pH, tissue blood …
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★リンクテーブル★
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- 英
- saliva
- 関
- 消化液
- 唾液の99.5%は水であり、残りの0.5%には重要な役割がある
組成
1. 水分:99%-99.5%
2. 電解質(Na+,K+,Cl-,HCO3-,etc)、分泌速度により濃度が異なる
[K+],[HCO3-] : 唾液 > 血漿
[Na+],[Cl-] : 血漿 < 血漿
早い分泌の時、唾液中の[HCO3-]↑、[Na+]↑、[Cl-]↑。よりアルカリ性となる
3. 有機物
ムチン:=ムコタンパク、潤滑作用
リゾチーム:溶菌作用
αアミラーゼ:プチアリン
血液型物質:糖タンパクの一種
舌リパーゼ:舌唾液腺より少量
免疫グロブリン:IgA
尿素
カリクレイ:血管拡張作用
機能
1. 消化作用
αアミラーゼにより、デンプンをマルトースに分解する
舌リパーゼにより脂肪を加水分解する
2. 保護作用
逆流した遺産、胆汁を薄める
口腔内洗浄作用(虫歯予防、口臭予防)
厚い食物を冷却する
3. 潤滑作用
4. リゾチーム, IgAによる生体防御作用
生成機構
1. 腺房細胞
一次唾液の分泌
2. 導管系(介在部、線条部)
Na+,Cl-の吸収
HCO3-,K+の分泌
分泌調整機構
- 有機物多、粘度高の唾液を少量分泌 ← 緊張すると口腔内が粘稠に感じられる
1.脳相(条件反射)
食物の視覚、嗅覚、聴覚による刺激
2.口腔相(=味覚相)(無条件反射)
食物による口腔や舌の刺激
3.胃腸相(無条件反射)
食物による胃の刺激
臨床関連
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- 英
- sis, pathy