- 英
- plasma lipoprotein
UpToDate Contents
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- 1. リポ蛋白糸球体症lipoprotein glomerulopathy [show details]
…is a major constituent of various plasma lipoproteins. Plasma lipoprotein levels are determined in part by the binding activities of apo E to the low-density lipoprotein (LDL) receptor, LDL receptor-related …
- 2. リポ蛋白の分類、代謝、およびアテローム性動脈硬化症における役割lipoprotein classification metabolism and role in atherosclerosis [show details]
… premature coronary heart disease (CHD). Elevated plasma concentrations of apoB-100 containing lipoproteins (low-density and very low-density lipoprotein [LDL and VLDL]) can induce the development of atherosclerosis …
- 3. リポ蛋白および止血因子に対する運動の影響effects of exercise on lipoproteins and hemostatic factors [show details]
…the favorable influence of aerobic exercise on plasma lipoproteins and hemostatic factors. This topic will review the influence of exercise on lipoproteins and hemostatic risk factors. Other effects of …
- 4. 血中脂質およびリポ蛋白の測定measurement of blood lipids and lipoproteins [show details]
… Lipids, such as cholesterol and triglyceride, are insoluble in plasma. They are made soluble by attachment to circulating lipoproteins that transport lipids to various tissues for energy utilization, …
- 5. 心血管疾患の明確な危険因子の概要overview of established risk factors for cardiovascular disease [show details]
… low-density lipoprotein [LDL] and high-density lipoprotein [HDL] cholesterol,… hypertension, obesity, increased total to HDL cholesterol ratio, hypertriglyceridemia, and elevated plasma fibrinogen. The CHD risk in diabetics varies widely with the intensity of these risk factors. Guidelines …
Related Links
- 栄養・生化学辞典 - リポタンパク質の用語解説 - 脂質とタンパク質の複合体で,細胞膜そのものもリポタンパク質であり,また血漿中で脂肪を各組織に運搬する血漿リポタンパク質などもある.脂質部分はトリアシルグリセロール ...
- リポタンパク質の代謝は、外因性経路と内因性経路の大きく2つに分けることができます。 外因性経路 食事由来の中性脂肪等の脂質は小腸から吸収され、CMとなり全身の組織へ運ばれます。 CMが内部に含む中性脂肪はリポタンパク質 ...
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。
[★]
- 日
- 血漿
- 英
- plasma (HIS,SP), plasm (Z,PT), blood plasma
- 関
- 血液、血清、新鮮凍結血漿
- 血液の約55%を占める
- 血液から血球を除去したもの
- 血球(赤血球、白血球、血小板)
色調
比重
[★]
- 英
- quality
- 関
- 品質