UpToDate Contents
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- 1. 食物アレルギー:栄養上の問題management of food allergy nutritional issues [show details]
…The ideal protein-energy ratio for children with malnutrition (wasting) is higher, with recommendations from the World Health Organization (WHO) of between 8.9 and 11.5 percent . Dietary protein recommendations …
- 2. 重症患者における栄養補給:経腸栄養nutrition support in critically ill patients enteral nutrition [show details]
…28-day mortality was reported in patients who reached their protein target compared to patients who only met their energy needs (hazard ratio 0.47, 95% CI 0.31-0.73) . Randomized studies will be needed …
- 3. 血液透析を受ける患者の栄養状態の評価assessment of nutritional status in hemodialysis patients [show details]
… are commonly depleted of protein and energy stores . The degree to which protein and energy depletion is the result of deficient nutrition or, alternatively, protein and energy wasting is unclear. In 2009 …
- 4. 維持血液透析を受ける患者に生じる栄養障害の発症機序と治療pathogenesis and treatment of malnutrition in maintenance hemodialysis patients [show details]
… Protein-energy wasting (PEW) syndrome has two components, including protein (somatic, visceral, and serum) wasting and energy wasting (mainly decrease… Protein supplementation was associated with a 29 percent decreased mortality over a mean follow-up of 14 months (hazard ratio [HR] 0.71,…
- 5. 乳児および小児における経静脈栄養法parenteral nutrition in infants and children [show details]
… Energy and protein are closely related. Within limits, the more energy supplied, the less protein required to achieve nitrogen balance. One systematic review found that protein intake… Calcium to phosphorus ratio in PN should be close to a 1:1 molar ratio. Ratios lower than 1:1 result in elevated serum and urine phosphorus,…
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- 1. エネルギー産生栄養素バランスの計算では、たんぱく質、脂質、炭水化物を使っています。一方、分母となる、食品および食事全体のエネルギー量の算出には、食品によっては異なったエネルギー換算係数を使っている場合があります(例:P 3.96、F 8.37、C 4.20)。
- 1gあたりのエネルギー量をみると、タンパク質と炭水化物は同じエネルギー量ですが、少量で高エネルギーである脂質を減らすことで体重増加の対策になるのではないでしょうか。. 炭水化物は、脳や筋肉などのエネルギー源として使われる大切な栄養素です ...
- エネルギー比の計算 総エネルギー量に対するそれぞれの割合を計算します。 ... ひとくちに「たんぱく質」といっても「動物性・植物性」の違いがあるように、 その栄養素の種類ごとの比率にも気をつけるようにしてください。 穀類 ...
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。
[★]
- 英
- energy
- 関
- エネルギー代謝
- 食事のカロリー、熱量の意味で使われることがある。ちなみに肝硬変の代償期の食事は30-35cal/kgが推奨される。
[★]
- 英
- ratio
- 関
- 率
- 分子と分母の間に全体と部分の関係がないもの。
- 0~∞の値をとる。
[★]
- 英
- quality
- 関
- 品質