UpToDate Contents
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- 1. 小児のための菜食料理vegetarian diets for children [show details]
… like other children, should consume a diet low in fat, saturated fatty acids, and cholesterol and high in complex carbohydrates, fiber,… high fiber content can compromise dietary energy intake and reduce the bioavailability of minerals such as iron, calcium, and zinc . A small loss of energy, primarily as fat, and protein may occur…
- 2. がん予防の概要overview of cancer prevention [show details]
… A meta-analysis of the relationship between fiber and colorectal cancer found no significant association between fruit, vegetable, or legume fiber and the incidence of colorectal cancer .… 92, 95% CI 0.88-0.96) and European (RR 0.90, 95% CI 0.85-0.96) populations . Insulin and insulin-like growth factors promote cell proliferation, and it is hypothesized that hyperinsulinemia may promote…
- 3. 幼児、未就学児、就学児に推奨される食事dietary recommendations for toddlers preschool and school age children [show details]
… Energy is provided through three primary macronutrients: protein, fat, and carbohydrates. Protein should constitute 5 to 20 percent of total… Whole grains are an excellent source of fiber, plus several B vitamins, iron, magnesium, and selenium. The optimum intake of dietary fiber for infants and children younger… maturation, temperament, personal experiences, and medical needs, as well as environmental considerations, like family dynamics, ethnic dietary practices, and food accessibility. A feeding problem can result from …
- 4. 大腸癌:疫学、危険因子、および防御因子colorectal cancer epidemiology risk factors and protective factors [show details]
… Plasma concentrations of insulin-like growth factor 1 (IGF-1) and IGF binding protein-3 (IGFBP-3) were reported to influence the risk of CRC in a cohort of 14,916… Fusobacterium nucleatum) and dietary intake of fiber in mediating the risk of colorectal neoplasia . Bacteria like F.…
- 5. 食物アレルギー:栄養上の問題management of food allergy nutritional issues [show details]
… and run the risk of cross contact with milk. It is possible to find some dairy-like products that are truly milk protein free and manufactured on dedicated equipment or in a suitable way to prevent cross …
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- 1)古川 良明(2010)”タンパク質線維の構造伝播が制御する神経変性疾患の発症メカニズム” 生物物理 50: 242-243. 2)古川 良明(2009)”翻訳後修飾が制御するSOD1蛋白質の活性化と凝集のメカニズム” 生物物理 49: 90-91.
- 線維状蛋白質/繊維状蛋白質(せんいじょうたんぱくしつ)とは。意味や解説、類語。長い線維状の立体構造をもつたんぱく質の総称。水に溶けにくい。生体を構成するコラーゲン・ケラチン・エラスチン、筋原線維の主成分で筋肉の収縮に関与するF-アクチンやミオシン、血液の凝固に関わる ...
- 繊維状タンパク質:構造、機能および例 繊維状タンパク質:構造、機能および例 - 理科 コンテンツ: 構造 特徴 繊維状タンパク質の例 コラーゲン エラスチン ケラチン フィブロイン 参考文献 ザ・ 繊維状タンパク質スクレロプロテインとしても知られているこれらは、生細胞の構造成分の重要 ...
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★リンクテーブル★
[★]
- 英
- protein
- 同
- タンパク質、タンパク、蛋白、プロテイン
- 関
- アミノ酸、ポリペプチド
- L-アミノ酸が重合してできた高分子化合物であり、生物の重要な構成成分のひとつである。
年齢
|
男性
|
女性
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
推定平均 必要量
|
推奨量
|
目安量
|
耐容 上限量
|
0~5(月)
|
―
|
―
|
10
|
―
|
―
|
―
|
10
|
―
|
6~8(月)
|
―
|
―
|
15
|
―
|
―
|
―
|
15
|
―
|
6~11(月)
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
―
|
9~11(月)
|
―
|
―
|
25
|
―
|
―
|
―
|
25
|
―
|
1~2(歳)
|
15
|
20
|
―
|
―
|
15
|
20
|
―
|
―
|
3~5(歳)
|
20
|
25
|
―
|
―
|
20
|
25
|
―
|
―
|
6~7(歳)
|
25
|
30
|
―
|
―
|
25
|
30
|
―
|
―
|
8~9(歳)
|
30
|
40
|
―
|
―
|
30
|
40
|
―
|
―
|
10~11(歳)
|
40
|
45
|
―
|
―
|
35
|
45
|
―
|
―
|
12~14(歳)
|
45
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
15~17(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
45
|
55
|
―
|
―
|
18~29(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
30~49(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
50~69(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
70以上(歳)
|
50
|
60
|
―
|
―
|
40
|
50
|
―
|
―
|
妊婦(付加量)
|
初期
|
|
+ 0
|
+ 0
|
―
|
―
|
中期
|
+ 5
|
+ 5
|
―
|
―
|
末期
|
+ 20
|
+ 25
|
―
|
―
|
授乳婦(付加量)
|
+ 15
|
+ 20
|
―
|
―
|
QB
- 蛋白質の1日の摂取量は体重1kgあたり約1g。腎不全の食事療法(低蛋白食)では0.6-0.8g/体重kgである。
- PFC比率=蛋白:脂肪:炭水化物=10-20%:20-30%:50-70%
臨床関連
参考
- http://www.mhlw.go.jp/shingi/2009/05/s0529-4.html
[★]
- 英
- white matter
- ラ
- substantia alba
- 関
- 灰白質
- 脳と脊髄の断面で、肉眼的に白色を呈する部分。
- 髄鞘をもった有髄神経線維が密に集合している。
- CTでは低吸収にみえる → やはり脂質にとむ髄鞘が多いからでしょう
- MRIでは高吸収にみえる。見え方としてはCTの逆と覚えればよい。
[★]
- 英
- filamentous、fibrous
- 関
- 糸状、繊維状、線維性
[★]
- 英
- quality
- 関
- 品質