UpToDate Contents
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- 1. 味覚および嗅覚障害の解剖学および病因anatomy and etiology of taste and smell disorders [show details]
… fungiform papillae may contain as many as 20 taste buds each. The circumvallate and foliate papillae can have hundreds of taste buds . The afferent nerves innervating taste buds are contained in three different …
- 2. 味覚および嗅覚障害の評価および治療evaluation and treatment of taste and smell disorders [show details]
… patients as a problem with taste. Total loss of taste is rarely seen because of the anatomy and redundancy of the taste system.… chemosensory component of the United States National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) showed that 12.4…
- 3. 正常な加齢normal aging [show details]
… Loss of taste in older patients is in large part due to decreased olfaction rather than taste itself. Decreased taste and smell sensation may result… for patients in intensive care, have a correction for age. The Acute Physiologic Assessment, a component of the APACHE score, indicates deviation from homeostatic values for 12 variables, including vital …
- 4. 高齢者の栄養:高齢者における栄養上の問題geriatric nutrition nutritional issues in older adults [show details]
… The number of taste buds remains constant, but thresholds for recognition of salt and other specific tastes increase. Impaired taste and smell likely alter… The Nutritional Risk Screening (NRS) 2002 has two components: a screening assessment for undernutrition and an estimate for disease severity.…
- 5. 妊娠への母体の適応:消化管maternal adaptations to pregnancy gastrointestinal tract [show details]
…increase the risk of caries . Most studies suggest that taste perception changes during pregnancy . The etiology is unknown and the direction of taste change varies among studies. Enlargement and blunting…
Japanese Journal
- 出荷前のL-リジン給与が黒毛和種去勢肥育牛の呈味成分に及ぼす影響
- Perenlei Ganzaya,宮腰 雄一,髙橋 英太
- 新潟県農業総合研究所研究報告 = Journal of the Niigata Agricultural Research Institute (17), 41-47, 2019-03
- NAID 40021882689
- 岡本 昭,林田 喜美彰,岡本 啓湖
- 別府大学短期大学部紀要 = Bulletin of Beppu University Junior College (38), 9-16, 2019-02
- … 遊離アミノ酸含量は魚味噌が大豆味噌より高く,呈味成分のバランスは魚味噌の酸味が強かった。 …
- NAID 120006631335
- 安谷屋 倭子,深作 貴子,金井 美惠子,大迫 早苗
- 日本調理科学会大会研究発表要旨集 31(0), 95, 2019
- … それはみりんの糖組成が複雑なものであり,また各種のアミノ酸やペプチド,有機酸等の呈味成分を含むことに関与していると考えられる。 …
- NAID 130007695898
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- 呈味成分って何ですか? 呈味成分って何ですか? 食品に含まれる成分のうち,味を感じさせる原因となる物質を呈味成分といいます。呈味成分には,甘味,塩味,酸味,苦味,うま味という5つの基本成分がありますが,それ...
- ・呈味成分の相互作用 食品に2種類以上の呈味成分が混在すると相互作用を示す時がある。 対比効果:主となる味に、少量の異なる味を混ぜると、主となる味が強くなる。(甘いものに少量の塩を加えると甘みが強調される。
- 甘味 主な呈味成分として、ショ糖や果糖、ブドウ糖などがあります。 塩味 主な呈味成分として、食塩があります。減塩の観点から、塩化カリウムへの代替も行われていますが、えぐ味が問題となっています。
★リンクテーブル★
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- 関
- エレメント、基本、元素、構成、構成成分、組成、部分、要素、コンポーネント、構成物、構成要素
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- 英
- gustatory
- 関
- 味覚